Blinken: Sjeverni tok 2 podriva bezbjednost Ukrajine

Tanjug
Blinken: Sjeverni tok 2 podriva bezbjednost Ukrajine

BERLIN - Sjeverni tok 2 je ruski geopolitički projekat koji podriva bezbjednost Ukrajine, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

On je dodao da SAD žele da osiguraju da Rusija ne koristi energente kao sredstvo prinude protiv bilo koje evropske države, prenosi agencija Rojters.

Blinken je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu nakon sastanka sa njemačkim kolegom Hajkom Masom, podvukao da je Vašington odlučan u tome da izvuče nešto pozitivno iz teške situacije i da unapredi evropsku energetsku bezbjednost.

"Naš cilj ostaje da obezbjedimo da Rusija ne može da koristi energente kao sredstvo prinude i kao oružje protiv Ukrajine ili bilo koga drugog u Evropi", rekao je Blinken.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas je izjavio da Berlin želi riješenje koje je prihvatljivo za obije strane.

"Znamo očekivanja u Vašingtonu. Izuzetno nam je važno da postignemo rezultate koje Vašington takođe može podržati", poručio je Mas.

SAD su protiv gasovoda Sjeverni tok 2 koji bi udvostručio izvoz ruskog gasa preko Baltičkog mora.

Projekat, koji je sada završen oko 95 odsto, pomogao bi Rusiji da smanji izvoz gasa preko Ukrajine, lišavajući Kijev unosnih tranzitnih taksi.

NjNemačka, ključni saveznik NATO-a, sa kojom američki predsjednik Džo Bajden sada nastoji da popravi odnose poremećene tokom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trampa, želi da završi gasovod u vrijednosti od 11 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana