Бивши Трампов амбасадор постао лобиста за обезбеђивање помоћи Украјини

Танјуг
Foto: Агенције

ВАШИНГТОН- Гордон Сондленд, који је у време администрације Доналда Трампа био амбасадор Сједињених Америчких Држава у Европској унији, регистрован је прошле недеље као лобиста за Украјину и ЕУ.

Он је за амерички Политико рекао да је његова регистрација била на добровољној бази, како би помогао Украјини и истакао да га та земља не плаћа.

Како је рекао, он само жели да заступа интересе Украјине у америчком Конгресу и другим америчким институцијама.

Сондленд је рекао да са ЕУ и Европском централном банком ради на томе да се одобри већа помоћ за Украјину.

"Регистровао сам се према Закону о регистрацији страних лобиста (ФАРА) јер ако то не учините, упашћете у невољу. Желим да будем у позицији да снажно тврдим да треба да подржимо Украјину, и не желим да будем оптужен за кршење ФАРА док то чиним", рекао је Сондленд.

Сондленд је, иначе током 2019. године био сведок током истраге у Предсxтавничком дому о опозиву Трампа, која је била усредсређена на то да је бивши амерички председник ускратио америчку војну помоћ Украјини.

Он је тада изјавио да је Трампове захтјеве посматрао као врсту притиска на украјинске лидере да истраже корупцију у земљи и могуће послове у које су били умијешани садашњи предсједник Џозеф Бајден и његов син Хантер.

То свједочење је на крају помогло да се формира случај.

Сондленд, кога је Трамп позвао да координише украјинску политику заједно са министром енергетике Риком Перијем, смијењен је са своје функције у Бриселу 2020. у року од неколико дана након што је Сенат изгласао ослобађање Трампа по два члана опозива.

Сондленд је рекао да након тога није имао проблеме због улоге у Трамповом опозиву.

 "Још увијек чврсто вјерујем у право Украјине на суверенитет и зато радим оно што радим", нагласио је Сондленд.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана