Bivši Trampov ambasador postao lobista za obezbeđivanje pomoći Ukrajini

Tanjug
Foto: Agencije

VAŠINGTON- Gordon Sondlend, koji je u vreme administracije Donalda Trampa bio ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Evropskoj uniji, registrovan je prošle nedelje kao lobista za Ukrajinu i EU.

On je za američki Politiko rekao da je njegova registracija bila na dobrovoljnoj bazi, kako bi pomogao Ukrajini i istakao da ga ta zemlja ne plaća.

Kako je rekao, on samo želi da zastupa interese Ukrajine u američkom Kongresu i drugim američkim institucijama.

Sondlend je rekao da sa EU i Evropskom centralnom bankom radi na tome da se odobri veća pomoć za Ukrajinu.

"Registrovao sam se prema Zakonu o registraciji stranih lobista (FARA) jer ako to ne učinite, upašćete u nevolju. Želim da budem u poziciji da snažno tvrdim da treba da podržimo Ukrajinu, i ne želim da budem optužen za kršenje FARA dok to činim", rekao je Sondlend.

Sondlend je, inače tokom 2019. godine bio svedok tokom istrage u Predsxtavničkom domu o opozivu Trampa, koja je bila usredsređena na to da je bivši američki predsednik uskratio američku vojnu pomoć Ukrajini.

On je tada izjavio da je Trampove zahtjeve posmatrao kao vrstu pritiska na ukrajinske lidere da istraže korupciju u zemlji i moguće poslove u koje su bili umiješani sadašnji predsjednik Džozef Bajden i njegov sin Hanter.

To svjedočenje je na kraju pomoglo da se formira slučaj.

Sondlend, koga je Tramp pozvao da koordiniše ukrajinsku politiku zajedno sa ministrom energetike Rikom Perijem, smijenjen je sa svoje funkcije u Briselu 2020. u roku od nekoliko dana nakon što je Senat izglasao oslobađanje Trampa po dva člana opoziva.

Sondlend je rekao da nakon toga nije imao probleme zbog uloge u Trampovom opozivu.

 "Još uvijek čvrsto vjerujem u pravo Ukrajine na suverenitet i zato radim ono što radim", naglasio je Sondlend.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana