Баку осудио усвајање резолуције о Нагорно-Карабаху у Паризу

Срна
Баку осудио усвајање резолуције о Нагорно-Карабаху у Паризу

БАКУ - Азербејџански званичници критиковали су резолуцију коју је усвојио Горњи дом Народне скупштине Француске о признавању независности Нагорно-Карабаха.

Резолуција, која је усвојена јуче у Паризу, симболична је и не значи да ће Влада Француске признати суверену такозвано Нагорнокарабашку Републику, али шаље поруку подршке Париза заједници етничких Јермена који живе у области Нагорно-Карабах у Азербејџану.

Потез Горњег дома народне скупштине Француске изазвао је љутњу у Азербејџану, који је раније критиковао Париз због “пројерменског” става када се ради о сукобима у Нагорно-Карабаху.

Неколико десетина људи протестовало је данас испред Амбасаде Француске у азербејџанској пријестоници Бакуу, позивајући Париз да “буде поштен”, саопштено је из Министарства спољних послова Азербејџана.

Министарство наводи да се на усвојену резолуцију може гледати само као на “провокацију која нема правну снагу”, јавио је АП.

Парламент Азербејџана затражио је од Владе да се обрати Организацији за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) како би се укинуо статус Француске као једне од земаља која предсједава Минској групи ОЕБС-а, задуженој да посредује у сукобима у Нагорно-Карабаху.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана