Baku osudio usvajanje rezolucije o Nagorno-Karabahu u Parizu

Srna
Baku osudio usvajanje rezolucije o Nagorno-Karabahu u Parizu

BAKU - Azerbejdžanski zvaničnici kritikovali su rezoluciju koju je usvojio Gornji dom Narodne skupštine Francuske o priznavanju nezavisnosti Nagorno-Karabaha.

Rezolucija, koja je usvojena juče u Parizu, simbolična je i ne znači da će Vlada Francuske priznati suverenu takozvano Nagornokarabašku Republiku, ali šalje poruku podrške Pariza zajednici etničkih Jermena koji žive u oblasti Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu.

Potez Gornjeg doma narodne skupštine Francuske izazvao je ljutnju u Azerbejdžanu, koji je ranije kritikovao Pariz zbog “projermenskog” stava kada se radi o sukobima u Nagorno-Karabahu.

Nekoliko desetina ljudi protestovalo je danas ispred Ambasade Francuske u azerbejdžanskoj prijestonici Bakuu, pozivajući Pariz da “bude pošten”, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana.

Ministarstvo navodi da se na usvojenu rezoluciju može gledati samo kao na “provokaciju koja nema pravnu snagu”, javio je AP.

Parlament Azerbejdžana zatražio je od Vlade da se obrati Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) kako bi se ukinuo status Francuske kao jedne od zemalja koja predsjedava Minskoj grupi OEBS-a, zaduženoj da posreduje u sukobima u Nagorno-Karabahu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana