Бајден и да Силва покренули заједничку иницијативу за унапређење права радника

Танјуг
Бајден и да Силва покренули заједничку иницијативу за унапређење права радника

ЊУЈОРК - Амерички предсједник Џозеф Бајден и бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва саопштили су данас да су покренули заједничку иницијативу за унапређење права радника.

Двојица лидера су, говорећи пред билатерални састанак на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација, истакла важност пристојних послова, добрих плата и обезбјеђивања тога да радници имају користи од дигиталне и транзиције ка зеленој енергији која се дешава у друштву, преноси Ројтерс.

-Двије највеће демократије западне хемисфере се залажу за људска права широм свијета, а то укључује и права радника - рекао је Бајден.

Он је додао да рекордан профит корпорација треба да подразумијева и рекордне плате за раднике, без обзира на то о ком синдикату радника је реч.

Бајден је навео да ће америчко-бразилско партнерство за радничка права почети као билатерална иницијатива, али да су друге државе и организације добродошле.

Лула, упозоравајући да су демократије угрожене широм свијета, рекао је да је од кључне важности да се учврсте права радника и додао да ће нова иницијатива помоћи да се "пробуди нада" у радничким породицама.

- Ово је више од једне билатералне сарадње. Ово је нова ера за америчко-бразилске односе међу равноправним партнерима - рекао је Лула, поручивши да "сиромаштво и неједнакост нису ни у чијем интересу".

Он је истакао да "нема демократије без јаких синдиката".

Амерички предсједник је додао да ће нова иницијатива имати за циљ окончање принудног и дјечијег рада, промовисање безбједних и пристојних раднихј мјеста, као и окончање дискриминације на радном мјесту према женама, припадницима ЛГБТ+ заједнице и расним и етничким мањинама.

Лула је рекао да двојица лидера планирају да покрену та питања на мултилатералним форумима као што су Г20 економија и ЦОП 28 и ЦОП 30.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана