Bajden i da Silva pokrenuli zajedničku inicijativu za unapređenje prava radnika

Tanjug
Bajden i da Silva pokrenuli zajedničku inicijativu za unapređenje prava radnika

NjUJORK - Američki predsjednik Džozef Bajden i brazilski predsjednik Luiz Inasio Lula da Silva saopštili su danas da su pokrenuli zajedničku inicijativu za unapređenje prava radnika.

Dvojica lidera su, govoreći pred bilateralni sastanak na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, istakla važnost pristojnih poslova, dobrih plata i obezbjeđivanja toga da radnici imaju koristi od digitalne i tranzicije ka zelenoj energiji koja se dešava u društvu, prenosi Rojters.

-Dvije najveće demokratije zapadne hemisfere se zalažu za ljudska prava širom svijeta, a to uključuje i prava radnika - rekao je Bajden.

On je dodao da rekordan profit korporacija treba da podrazumijeva i rekordne plate za radnike, bez obzira na to o kom sindikatu radnika je reč.

Bajden je naveo da će američko-brazilsko partnerstvo za radnička prava početi kao bilateralna inicijativa, ali da su druge države i organizacije dobrodošle.

Lula, upozoravajući da su demokratije ugrožene širom svijeta, rekao je da je od ključne važnosti da se učvrste prava radnika i dodao da će nova inicijativa pomoći da se "probudi nada" u radničkim porodicama.

- Ovo je više od jedne bilateralne saradnje. Ovo je nova era za američko-brazilske odnose među ravnopravnim partnerima - rekao je Lula, poručivši da "siromaštvo i nejednakost nisu ni u čijem interesu".

On je istakao da "nema demokratije bez jakih sindikata".

Američki predsjednik je dodao da će nova inicijativa imati za cilj okončanje prinudnog i dječijeg rada, promovisanje bezbjednih i pristojnih radnihj mjesta, kao i okončanje diskriminacije na radnom mjestu prema ženama, pripadnicima LGBT+ zajednice i rasnim i etničkim manjinama.

Lula je rekao da dvojica lidera planiraju da pokrenu ta pitanja na multilateralnim forumima kao što su G20 ekonomija i COP 28 i COP 30.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana