Аустријске социјалдемократе славиле новог лидера али потом побиједио његов ривал

Tanjug
Foto: Reuters

БЕЧ– Социјалдемократе Аустрије су након гласања делегата на партијској конференцији најприје прославиле Ханса Петера Доскозила као свог новог лидера, да би се данас, два дана касније, испоставило да је заправо побиједио његов противник Андреас Баблер.

 Шеф партијске изборне комисије Михаела Грубеша рекла је данас да су погрешним кандидатима  приписани резултати, пренио је Ројтерс.
  

"Нажалост, гласачки листићи нису одговарали резултату који је објављен дигитално и због техничке грешке колеге у ексел листи, резултат је помешан", навела је она.
  

 Тачан број је био 280 гласова за Доскозила и 317 гласова за Баблера, или око 47  према 53 одсто.
 

   Грубеша је рекла да је наредила поновно бројање након што је један гласачки листић изостао, који је касније био проглашен неважећим.
    

Доскозил, бивши шеф полиције, а сада гувернер покрајине Бургенланд, који је стекао славу током мигрантске кризе 2015-2016, признао је пораз на конференцији за новинаре и честитао Баблеру, који припада левом крилу странке.
  

 "Ништа не може оправдати оно што се овде догодило", рекао је Баблер и додао да је затражио поновно пребројавање, као и да ц́е постати лидер ако се потврди резултат.
 

   Он се извинио члановима и навео да је ово било превише ниско опозициону странку која настоји да убеди бираче да је способна да води земљу.
 

   "Ако преузмем ову странку, радићу са својим тимом на потпуном повратку социјалдемократије", рекао је он.
 
   Наводи се да је вест запрепастила земљу, због чега су многи изразили невјерицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана