Austrijske socijaldemokrate slavile novog lidera ali potom pobijedio njegov rival

Tanjug
Foto: Reuters

BEČ– Socijaldemokrate Austrije su nakon glasanja delegata na partijskoj konferenciji najprije proslavile Hansa Petera Doskozila kao svog novog lidera, da bi se danas, dva dana kasnije, ispostavilo da je zapravo pobijedio njegov protivnik Andreas Babler.

 Šef partijske izborne komisije Mihaela Grubeša rekla je danas da su pogrešnim kandidatima  pripisani rezultati, prenio je Rojters.
  

"Nažalost, glasački listići nisu odgovarali rezultatu koji je objavljen digitalno i zbog tehničke greške kolege u eksel listi, rezultat je pomešan", navela je ona.
  

 Tačan broj je bio 280 glasova za Doskozila i 317 glasova za Bablera, ili oko 47  prema 53 odsto.
 

   Grubeša je rekla da je naredila ponovno brojanje nakon što je jedan glasački listić izostao, koji je kasnije bio proglašen nevažećim.
    

Doskozil, bivši šef policije, a sada guverner pokrajine Burgenland, koji je stekao slavu tokom migrantske krize 2015-2016, priznao je poraz na konferenciji za novinare i čestitao Bableru, koji pripada levom krilu stranke.
  

 "Ništa ne može opravdati ono što se ovde dogodilo", rekao je Babler i dodao da je zatražio ponovno prebrojavanje, kao i da će postati lider ako se potvrdi rezultat.
 

   On se izvinio članovima i naveo da je ovo bilo previše nisko opozicionu stranku koja nastoji da ubedi birače da je sposobna da vodi zemlju.
 

   "Ako preuzmem ovu stranku, radiću sa svojim timom na potpunom povratku socijaldemokratije", rekao je on.
 
   Navodi se da je vest zaprepastila zemlju, zbog čega su mnogi izrazili nevjericu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana