Аустралија: Одликовани ветеран напустио посао након открића о ратним злочинима

Танјуг
Foto: CНН

КАНБЕРА - Најодликованији живи ратни ветеран Аустралије Бен Робертс-Смит дао је отказ у својој компанији, након што је грађански суд утврдио да је крив за смрт четворице Авганистанаца, после чега су уследили позиви да се укаљаном националном хероју одузме престижна медаља Викторијиног крста, пренио је АП.

Робертс-Смит (44), који се пензионисао из елитног аустралијског пука специјалне ваздухопловне службе (САС) прије једну деценију, напустио је посао државног менаџера "Севен Вест Медиа" након што је у четвртак изгубио тужбу за клевету против новина које су га оптужиле за неколико ратних злочина.

"Бен је био на одсуству док је судски процес био у току, а данас је понудио оставку коју смо ми прихватили", рекао је данас извршни директор фирме Џејмс Ворбуртон у петак у мејлу особља.

Робертс-Смит се борио да спаси своју репутацију кроз тужбу за клевету пред савезним судом, откако је у аустралијским новинским чланцима 2018. оптужен за низ ратних злочина, укључујући кривицу за шест противправних убистава.

Судија је, међутим, у четвртак одбацио оптужбе за клевету, закључивши да су чланци "у суштини тачни".

Судија је, такође, утврдио да је Робертс-Смит одговоран за четири од шест незаконитих смрти за које је оптужен.

Робертс-Смит је и даље под истрагом аустралијске полиције због кривичног гоњења за ратне злочине. 

Тај бивши војник САС јединице у марту је постао први оптужен за ратни злочин почињен током аустралијске 20-годишње кампање у Авганистану.

Робертс-Смитове колеге из САС-а су биле међу онима који траже да он постане први добитник "Викторија крста" у Аустралији коме је одузета та највиша награда за храброст у борби.

Аустралијска влада је одбила да коментарише случај.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана