Australija: Odlikovani veteran napustio posao nakon otkrića o ratnim zločinima

Tanjug
Foto: CNN

KANBERA - Najodlikovaniji živi ratni veteran Australije Ben Roberts-Smit dao je otkaz u svojoj kompaniji, nakon što je građanski sud utvrdio da je kriv za smrt četvorice Avganistanaca, posle čega su usledili pozivi da se ukaljanom nacionalnom heroju oduzme prestižna medalja Viktorijinog krsta, prenio je AP.

Roberts-Smit (44), koji se penzionisao iz elitnog australijskog puka specijalne vazduhoplovne službe (SAS) prije jednu deceniju, napustio je posao državnog menadžera "Seven Vest Media" nakon što je u četvrtak izgubio tužbu za klevetu protiv novina koje su ga optužile za nekoliko ratnih zločina.

"Ben je bio na odsustvu dok je sudski proces bio u toku, a danas je ponudio ostavku koju smo mi prihvatili", rekao je danas izvršni direktor firme Džejms Vorburton u petak u mejlu osoblja.

Roberts-Smit se borio da spasi svoju reputaciju kroz tužbu za klevetu pred saveznim sudom, otkako je u australijskim novinskim člancima 2018. optužen za niz ratnih zločina, uključujući krivicu za šest protivpravnih ubistava.

Sudija je, međutim, u četvrtak odbacio optužbe za klevetu, zaključivši da su članci "u suštini tačni".

Sudija je, takođe, utvrdio da je Roberts-Smit odgovoran za četiri od šest nezakonitih smrti za koje je optužen.

Roberts-Smit je i dalje pod istragom australijske policije zbog krivičnog gonjenja za ratne zločine. 

Taj bivši vojnik SAS jedinice u martu je postao prvi optužen za ratni zločin počinjen tokom australijske 20-godišnje kampanje u Avganistanu.

Roberts-Smitove kolege iz SAS-a su bile među onima koji traže da on postane prvi dobitnik "Viktorija krsta" u Australiji kome je oduzeta ta najviša nagrada za hrabrost u borbi.

Australijska vlada je odbila da komentariše slučaj.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana