Ана Москва: Пољска неће дијелити гас с другим земљама ЕУ

Tanjug
Ана Москва: Пољска неће дијелити гас с другим земљама ЕУ

ВАРШАВА– Европска комисија неће моћи да натјера Пољску да се повинује новом плану ЕУ за смањење потрошње гаса, нити ће Пољска дијелити своје резерве гаса са другим чланицама блока, изјавила је министарка за климу и животну средину Ана Москва за пољску медијску кућу Шећи (Сиеци).

„Енергетска безбједност је искључива надлежност сваке држве и никада нећемо пристати да је уступимо Европској унији. Нико нас не може натјерати да регулишемо потрошњу гаса или уведемо друге рестриктивне мјере. Ми не желимо да доносимо одлуке о ограничењима у другим државама“, рекла је Москва, преноси Раша тудеј.

Њени коментари односе се на план ЕУ да земље чланице смање потрошњу гаса у цијелом блоку за 15 посто, како би се попунила складишта гаса уочи зиме, због могућег прекида испорука руског гаса.

Москва је у интервјуу напоменула да план ЕУ није обавеза и да га стога треба посматрати као смјерницу, а не као закон.

„То ће бити на добровољној бази, а одлука по том питању је у сувереној надлежности сваке земље“, нагласила је она.

Иако план ЕУ, како се чини, не подразумева подјелу резерви гаса међу чланицама, Москлва је ипак подвукла да ће Пољска у сваком случају задржати свој гас за себе.

„Нико нам неће одузети наш гас. Наглашавам - ЕК не може да нас натера ни на шта. Солидарности нема без слободе, која се завршава тамо где почиње принуда“, рекла је она и додала:„Инфраструктура, гасоводи и купљени гас су власништво наше државе и само ми одлучујемо како ћемо то користити и за чије потребе”.

Наводећи да „ако постоје земље у ЕУ које имају одговарајуће капацитете и инфраструктуру, оне увек могу, на основу билатералног споразума, да подрже своје суседе“, Москва је оцијенила да је мало вјероватно да би Брисел наметнуо Пољској обавезу у смислу пружања такве помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана