Ana Moskva: Poljska neće dijeliti gas s drugim zemljama EU

Tanjug
Ana Moskva: Poljska neće dijeliti gas s drugim zemljama EU

VARŠAVA– Evropska komisija neće moći da natjera Poljsku da se povinuje novom planu EU za smanjenje potrošnje gasa, niti će Poljska dijeliti svoje rezerve gasa sa drugim članicama bloka, izjavila je ministarka za klimu i životnu sredinu Ana Moskva za poljsku medijsku kuću Šeći (Sieci).

„Energetska bezbjednost je isključiva nadležnost svake držve i nikada nećemo pristati da je ustupimo Evropskoj uniji. Niko nas ne može natjerati da regulišemo potrošnju gasa ili uvedemo druge restriktivne mjere. Mi ne želimo da donosimo odluke o ograničenjima u drugim državama“, rekla je Moskva, prenosi Raša tudej.

Njeni komentari odnose se na plan EU da zemlje članice smanje potrošnju gasa u cijelom bloku za 15 posto, kako bi se popunila skladišta gasa uoči zime, zbog mogućeg prekida isporuka ruskog gasa.

Moskva je u intervjuu napomenula da plan EU nije obaveza i da ga stoga treba posmatrati kao smjernicu, a ne kao zakon.

„To će biti na dobrovoljnoj bazi, a odluka po tom pitanju je u suverenoj nadležnosti svake zemlje“, naglasila je ona.

Iako plan EU, kako se čini, ne podrazumeva podjelu rezervi gasa među članicama, Mosklva je ipak podvukla da će Poljska u svakom slučaju zadržati svoj gas za sebe.

„Niko nam neće oduzeti naš gas. Naglašavam - EK ne može da nas natera ni na šta. Solidarnosti nema bez slobode, koja se završava tamo gde počinje prinuda“, rekla je ona i dodala:„Infrastruktura, gasovodi i kupljeni gas su vlasništvo naše države i samo mi odlučujemo kako ćemo to koristiti i za čije potrebe”.

Navodeći da „ako postoje zemlje u EU koje imaju odgovarajuće kapacitete i infrastrukturu, one uvek mogu, na osnovu bilateralnog sporazuma, da podrže svoje susede“, Moskva je ocijenila da je malo vjerovatno da bi Brisel nametnuo Poljskoj obavezu u smislu pružanja takve pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana