Амерички Сенат усвојио приједлог закона о заштити истополних бракова

Танјуг
Амерички Сенат усвојио приједлог закона о заштити истополних бракова

ВАШИНГТОН- Амерички Сенат усвојио је предлог закона о заштити истополних бракова, што представља мјеру која је одговор на забринутост да би Врховни суд могао да поништи одлуку из 2015. године којом су легализовани у цијелој земљи.

Приједлог закона, којим би се осигурало да истополни бракови буду садржани у савезном закону, одобрен је у уторак са 61 гласом, што је један више од потребних 60 за његово усвајање.

Против је било 36 сенатора, а 12 републиканаца се придружило 49 демократа за усвајање приједлога закона, пренио је АП.

Лидер демократске већине у Сенату, Чак Шумер, рекао је да се закон "предвиђено чека" и да је део америчког "тешког, али неумољивог марша ка већој једнакости". 

На Представничком дому је сада да одобри приједлог Сената, прије него што буде послат предсједнику Џозефу Бајдену да га потпише како би постао закон.

Бајден је похвалио двостраначко гласање и рекао да ће потписати закон „брзо и са поносом“ уколико га усвоји Представнички дом. 

Он је рекао да ће то осигурати да LGBTQ омладина "одрасте знајући да и они могу да воде срећан живот и да граде сопствене породице".

Двостраначки преговори у Сенату почели су овог лета и дали су присталицама нови оптимизам. 

Закон не би приморао ниједну државу да дозволи истополним паровима да се вјенчају, али би захтијевао од држава да признају све бракове који су били легални тамо гдје су склопљени и заштите тренутне истополне заједнице, уколико би одлука суда из 2015. године била поништена. 

Приједлог закона долази у моменту када се LGBTQ  заједница суочила са насилним нападима, попут ониху којима је  недавно убијено пет људи и повријеђено најмање 17, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана