Američki Senat usvojio prijedlog zakona o zaštiti istopolnih brakova

Tanjug
Američki Senat usvojio prijedlog zakona o zaštiti istopolnih brakova

VAŠINGTON- Američki Senat usvojio je predlog zakona o zaštiti istopolnih brakova, što predstavlja mjeru koja je odgovor na zabrinutost da bi Vrhovni sud mogao da poništi odluku iz 2015. godine kojom su legalizovani u cijeloj zemlji.

Prijedlog zakona, kojim bi se osiguralo da istopolni brakovi budu sadržani u saveznom zakonu, odobren je u utorak sa 61 glasom, što je jedan više od potrebnih 60 za njegovo usvajanje.

Protiv je bilo 36 senatora, a 12 republikanaca se pridružilo 49 demokrata za usvajanje prijedloga zakona, prenio je AP.

Lider demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, rekao je da se zakon "predviđeno čeka" i da je deo američkog "teškog, ali neumoljivog marša ka većoj jednakosti". 

Na Predstavničkom domu je sada da odobri prijedlog Senata, prije nego što bude poslat predsjedniku Džozefu Bajdenu da ga potpiše kako bi postao zakon.

Bajden je pohvalio dvostranačko glasanje i rekao da će potpisati zakon „brzo i sa ponosom“ ukoliko ga usvoji Predstavnički dom. 

On je rekao da će to osigurati da LGBTQ omladina "odraste znajući da i oni mogu da vode srećan život i da grade sopstvene porodice".

Dvostranački pregovori u Senatu počeli su ovog leta i dali su pristalicama novi optimizam. 

Zakon ne bi primorao nijednu državu da dozvoli istopolnim parovima da se vjenčaju, ali bi zahtijevao od država da priznaju sve brakove koji su bili legalni tamo gdje su sklopljeni i zaštite trenutne istopolne zajednice, ukoliko bi odluka suda iz 2015. godine bila poništena. 

Prijedlog zakona dolazi u momentu kada se LGBTQ  zajednica suočila sa nasilnim napadima, poput onihu kojima je  nedavno ubijeno pet ljudi i povrijeđeno najmanje 17, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana