400 дана рата у Украјини: Битка за Бахмут може постати прекретница

ГС/Агенције
400 дана рата у Украјини: Битка за Бахмут може постати прекретница

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 400. дана. Командант једне од украјинских јединица, пуковник Јевгениј Межевикин, оцијенио је да битка за Бахмут може постати прекретница у рату.

Лукашенко предложио прекид ватре у Украјини

Предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко предложио је данас да се прогласи прекид ватре у Украјини и успостави примирје, при чему ниједна страна не би имала права да прегрупише своје трупе.

"Преузећу ризик да сугеришем да војне активности у Украјини треба да престану без права да стране прераспореде опрему и прегрупишу снаге", рекао је Лукашенко обраћајући се грађанима и парламенту, а преноси ТАС С.

Лукашенко је навео да не би требало да постоје предуслови за прекид ватре, преноси бјелоруска новинска агенција Белта.

"Преговори без предуслова", рекао је Лукашенко.

Он је нагласио да би преговори требало да почну одмах.

Лукашенко је упозорио Украјину да не покреће контраофанзиву јер би, како је навео, онда преговори између Москве и Кијева били немогући.

Он је додао да су планови Русије да распореди тактичко нуклеарно оружје на територији Белорусије прилика да се заштити Бјелорусија од пријетњи Запада, наводи Ројтерс.

Лукашенко је оптужио Запад да јача војне снаге у Пољској, на границама Бјелорусије, и да, како тврди, планира да је нападне и уништи.

Пленковић у посјети Украјини

Предсједник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић допутовао је јутрос у Кијев гдје ће се састати с предсједником Украјине Володимиром Зеленским, предсједником Владе Украјине Денисом Шмихалом и предсједником Врховне Раде Русланом Стефанчуком.

Све више Руса спремно да добровољно приступи војсци

Број оних који су вољни да потпишу уговор о војној служби у Русији значајно је порастао, саопштио је Владимир Цимљански, портпарол Главне дирекције за организацију и мобилизацију у Генералштабу Оружаних снага Русије.

"Тренутно је значајно порастао и број грађана који су одлучили да се добровољно пријаве у војску под уговором. Ради њихове правовремене регистрације, Министарство одбране проширило је мрежу изборних тачака за одабир за војну службу под уговором и повећало је број инструктора који ће радити са кандидатима", рекао је Цимљански.

Он је истакао да се регрутовање врши у блиској сарадњи са регионалним властима.

Према његовим ријечима, у блиском сегменту Министарства одбране направљена је заједничка електронска база података како би се спријечили случајеви неоправданог регрутовања.

Предсједник Русије Владимир Путин наредио је дјелимичну мобилизацију у земљи у септембру, усљед руске специјалне војне операције у Украјини започете у фебруару прошле године. Руски министар одбране Сергеј Шојгу изјавио је да ће бити мобилисано само један одсто људства, односно 300.000 резервиста.

Украјински командант: Битка за Бахмут може постати прекретница рата

Командант једне од украјинских јединица, пуковник Јевгениј Межевикин, оцијенио је да битка за Бахмут може постати прекретница у рату и да је Украјина у стању да задржи град и потисне руске трупе.

Межевикин сматра да би, ако Украјинци успију да сачувају своје недавне успјехе, битка за Бахмут могла бити прекретница у одбрани Украјине против Русије, не само због заустављања руске офанзиве, већ и због припреме јаког узвратног удара, преноси Украјинска правда.

Према Межевикину, руски напади у Бахмуту су успорени и непосредна пријетња од опкољавања је избјегнута. Он је додао да су руске снаге „исцрпле све своје резерве”.

Межевикин је рекао да су на сјеверној и јужној страни Бахмута, гдје су руске трупе покушале да опколе град, Руси наишли на најмотивисаније украјинске јединице и да “више нису имали снаге”. Ипак, додао је Межевикин, центар града остаје жариште, гдје руске снаге нападају знатном снагом. Украјински војници који су се борили у Бахмуту рекли су да су руске трупе фокусирале своје напоре на продор ка центру града, користећи тешку артиљерију и ваздушне нападе, наводи Украјинска правда.

ОЕБС активирао Московски механизам због наводне депортације дјеце у Русију

Сједињене Америчке Државе су са још 44 земље и уз подршку Кијева активирале Московски механизам Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС), како би били испитани наводи о присилном премјештању дјеце у дијеловима територије Украјине под руском контролом и њиховој наводној депортацији у Русију, саопштио је Стејт департмент.

Како се наводи, затражено је да Канцеларија за демократске институције и људска права (ОДИХР) формира експертску мисију која ће испитати да ли је с тим у вези прекршено међународно право, почињени ратни злочини или злочини против човјечности.

Ова мисија ће такође имати задатак да прикупља, консолидује и анализира све доказе који би могли да буду подијељени релевантним механизмима за утврђивање одговорности, као и националним, регионалним или међународним судовима или трибуналима који могу имати надлежност.

Московски механизам ОЕБС посљедњи пут је активиран 28. јула 2022. у вези са Русијом, када су то затражиле САД и још 44 земље.

Стејт департмент наводи да су те истраге документовале “распрострањене повреде људских права и кршења међународног хуманитарног права” које су починиле руске снаге у Украјини. Московски механизам, усвојен 1991. године, пружа могућност чланицама ОЕБС-а да пошаљу мисије експерата како би се помогло у решавању одређеног питања или проблема који се односи на људску димензију, односно људска права и демократију.

Украјина: Русија током ноћи напала са 10 дронова, уништили смо девет

Руске трупе су током ноћи употријебиле 10 беспилотних летјелица Шахед-136 за наношење удара на територију Украјине, од којих је девет уништила украјинска ПВО, саопштио је јутрос украјински генералштаб.

Наводи се да су руске снаге ноћас лансирале и девет пројектила С-300 на цивилну инфраструктуру у Харкову, преноси Интерфакс Украјина.

-У нападу су оштећени приватна кућа и два аутомобила - изјавио је начелник обласне војне администрације Олег Синегубов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана