Plenković u posjeti Ukrajini

Anadolija
Foto: Anadolija

ZAGREB - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković doputovao je jutros u Kijev gdje će se sastati s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom.

Zajedno s predsjednikom Zelenskim, moldovskom predsjednicom Sandu, slovačkim premijerom Hegerom i slovenskim premijerom Golobom sudjelovat će u Kijevu na sastanku na vrhu "Buča - odgovornost Rusije za zločine u Ukrajini", u povodu godišnjice oslobođenja Buče. Potom će se održati i zajednička konferencija za medije, saopšteno je iz Vlade Republike Hrvatske.

Plenković će prisustvovati komemoraciji za žrtve ruske agresije, uz ceremoniju podizanja zastave Ukrajine, kao i na dodjeli državnih odlikovanja ukrajinskim braniocima.

On će položiti i vijenac pred Zidom sjećanja na poginule za Ukrajinu.

Ovo je druga posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Ukrajini od početka ruske agresije 24. februara 2022. U maju prošle godine premijer Plenković sastao se u Kijevu s ukrajinskim državnim vrhom, a posjetio je Irpinj i Buču gdje je lično svjedočio posljedicama strašnih razaranja u kojima je stradao veliki broj ukrajinskih ljudi, navodi se.

"Hrvatska Vlada je konzistentna i jasna u snažnoj podršci Ukrajini i osudi ruske agresije od njenog početka. Nastavljamo pružati političku, diplomatsku, ekonomsku, vojnu, tehničku i humanitarnu pomoć te se snažno zalagati za evropski put Ukrajine, njenu nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet te reintegraciju okupiranih područja. Solidarnost s ukrajinskim narodom Hrvatska pokazuje i prihvatanjem ukrajinskih izbjeglica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana