Пленковић у посјети Украјини

Анадолија
Foto: Анадолија

ЗАГРЕБ - Предсједник Владе Републике Хрватске Андреј Пленковић допутовао је јутрос у Кијев гдје ће се састати с предсједником Украјине Володимиром Зеленским, предсједником Владе Украјине Денисом Шмихалом и предсједником Врховне Раде Русланом Стефанчуком.

Заједно с предсједником Зеленским, молдовском предсједницом Санду, словачким премијером Хегером и словенским премијером Голобом судјеловат ће у Кијеву на састанку на врху "Буча - одговорност Русије за злочине у Украјини", у поводу годишњице ослобођења Буче. Потом ће се одржати и заједничка конференција за медије, саопштено је из Владе Републике Хрватске.

Пленковић ће присуствовати комеморацији за жртве руске агресије, уз церемонију подизања заставе Украјине, као и на додјели државних одликовања украјинским браниоцима.

Он ће положити и вијенац пред Зидом сјећања на погинуле за Украјину.

Ово је друга посјета предсједника Владе Андреја Пленковића Украјини од почетка руске агресије 24. фебруара 2022. У мају прошле године премијер Пленковић састао се у Кијеву с украјинским државним врхом, а посјетио је Ирпињ и Бучу гдје је лично свједочио посљедицама страшних разарања у којима је страдао велики број украјинских људи, наводи се.

"Хрватска Влада је конзистентна и јасна у снажној подршци Украјини и осуди руске агресије од њеног почетка. Настављамо пружати политичку, дипломатску, економску, војну, техничку и хуманитарну помоћ те се снажно залагати за европски пут Украјине, њену независност, суверенитет и територијални интегритет те реинтеграцију окупираних подручја. Солидарност с украјинским народом Хрватска показује и прихватањем украјинских избјеглица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана