Звечан: Срби настављају протест, ноћ протекла мирно

Танјуг
Звечан: Срби настављају протест, ноћ протекла мирно

ЗВЕЧАН - Ноћ у Звечану протекла је мирно, а тамошњи Срби од јутрос настављају миран протест.

Још од краја маја, сваког дана испред кордона КФОР-а окупљају се грађани и запослени у тој већински српској општини.

Кажу да не одустају од протеста, све док се не испуне њихови захтјеви: повлачење свих специјалних јединица тзв. косовске полиције са сjевера Косова и Метохије, али и ослобађање неправедно ухапшених Душана Обреновића и Радоша Петровића. Зграду општине Звечан и даље обезбjеђују припадници КФОР-а, а унутар зграде се налазе специјалци са дугим цијевима.

Специјални представници САД и ЕУ Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак затражили су почетком ове недјеље од приштинских званичника хитну деескалацију ситуације на сјеверу наше јужне покрајине.

До протеста на сјеверу покрајине дошло је након што је тзв. косовска полиција у петак 26. маја насилно увела у зграде општина албанске градоначелнике изабране на изборима које су Срби бојкотовали.

У понедјељак 29. маја је, током протеста у Звечану, дошло до сукоба између специјалаца косовске полиције и припадника КФОР-а са грађанима Србима.

Том приликом је повријеђено више од 50 Срба и преко 20 припадника међународне мировне мисије.

Срби који су протеклих дана мирно протестовали у Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу, захтијевају да специјалне јединице тзв. косовске полиције напусте све четири општине и да албански градоначелници не улазе у зграде општина.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана