Zvečan: Srbi nastavljaju protest, noć protekla mirno

Tanjug
Zvečan: Srbi nastavljaju protest, noć protekla mirno

ZVEČAN - Noć u Zvečanu protekla je mirno, a tamošnji Srbi od jutros nastavljaju miran protest.

Još od kraja maja, svakog dana ispred kordona KFOR-a okupljaju se građani i zaposleni u toj većinski srpskoj opštini.

Kažu da ne odustaju od protesta, sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi: povlačenje svih specijalnih jedinica tzv. kosovske policije sa sjevera Kosova i Metohije, ali i oslobađanje nepravedno uhapšenih Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića. Zgradu opštine Zvečan i dalje obezbjeđuju pripadnici KFOR-a, a unutar zgrade se nalaze specijalci sa dugim cijevima.

Specijalni predstavnici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak zatražili su početkom ove nedjelje od prištinskih zvaničnika hitnu deeskalaciju situacije na sjeveru naše južne pokrajine.

Do protesta na sjeveru pokrajine došlo je nakon što je tzv. kosovska policija u petak 26. maja nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

U ponedjeljak 29. maja je, tokom protesta u Zvečanu, došlo do sukoba između specijalaca kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima Srbima.

Tom prilikom je povrijeđeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Srbi koji su proteklih dana mirno protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtijevaju da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana