Вучић: Залажем се за постојеће границе

Танјуг
Вучић: Залажем се за постојеће границе

БЕОГРАД – Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да се залаже за постојеће границе, прецизирајући да су за њега постојеће границе Србија са КиМ, цијеловита БиХ уз поштовање интегитета РС у оквиру БиХ.

Он је истакао да је то његов став и да мора тога да се држи и по Уставу Србије.

Поводом коментара Тимотија Леса, истраживача британског Центра за геополитике и бившег дипломате, који је коментарисао садржај нон-пејпера чији је аутор наводно словеначки премијер Јанез Јанша, Вучић је казао да се намеће питање како они из грађанског друштва нису скочили на тему уједињења Косова и Албаније.

“Сваки дан имате претње уједињењем Косова и Албаније и из Тиране и Приштине и ћуте сваки дан…воле (Аљбина) Куртија. Од Раде Тајковић, Вука Јеремића, Драгана Ђиласа, сви воле Куртија који се залаже за Велику Албанију”, рекао је Вучић на Б92.

Како је рекао, представнике тог грађанског друштва није “заболело” уједињење Приштине и Тиране него то што је неко поменуо Републику Српску.

Ако се већ говори о интелектуалним дискусијама и промјенљивости граница онда треба да се разговара и о томе како су се промјениле границе Србије док је тадашња власт 2008. године ћутала, додао је Вучић.

“А кад ви са запада комадате србију онда је то у реду и онда су границе променљиве, ако се помене било ста друго, онда ‘но - но’ да ви Срби не бисте добили по носу”, прокоментарисао је предсједник.

“Је л мислите да смо сви кретени које можете да лупате мотком по глави, као ти стручњак што си отишао у Подгорицу и свима објаснио не мозе Вучић из Србије да има министра у Црној Гори, а могу Рама и Тачи? И у Македонији…Само Срби не могу ништа да имају?”, рекао је он.

Он је у емисији Фокус на Б92 рекао одговарајући на питање о изјаву Саљија Берише о великој Албанији, да је поносан на чињеницу што је за оне који то пропагирају он највећа сметња.

Вучић је рекао да овде нико не каже да је Србија за уједињење са Републиком Српском, али да су сви су скочили против тога, док о великој Албанији сви ћуте.

“Ћуте и овде у Београду и хвале те протагонисте. Срамота је аутиошовинизам који гајимо”, рекао је Вучић.

Он је поводом изјаве Вљосе Османи да ће Приштина тужити Србију за геноцид и да ће годинама чекати споразум којим ће бити постигнуто признање, рекао да је то веома лоша порука, али да она говори истину.

Истиче да је Србија за отворене разговоре и дијалог, али да на најаву тужбе за геноцид може само да се кисело осмехнете и пита - чему онда све.

Када је рокеч о споразуму и изјави Љосе каже:” Ако тако постижете компромис, онда је јасно да га не желите и да хоћете замрзнути конфликт”. Указује да овде било глорификовања Куртија, Османи, као нове генерација, а да се показало да они ствари мењају само на горе.

Поводом стварања војне базе код јужног доијела Косовске Митровице, истиче да то брине и нас и наш народ.

То су опасне ратне игре и ми нећемо таквим стварима да с е играмо, поручује и истиче да је нама мир приоритет и питање напретка.

“Нећемо дозволити погром нашег живља, То се неће догодити” поручио је Вучић.

Вучић: Србија има дупло више страних инвестиција него четири земље

Србија је у 2020. години имала 3, 015 милијарди страних директних инвестиција, а Црна Гора, Босна и Херцеговина, Сјеверна Македонија и Албанија су у истом периоду све заједно имале 1,7 милијарди евра, изјавио је вечерас предсједник Србије Александар Вучић.

“Ми имамо готово дупло више него те четири земље заједно. Неко ће рећи, па већи смо. Па јесмо дупло већи од БиХ, па додајте томе Северну Македонију, па и Албанију, па и Црну Гору, па ћете да видите да смо за четири милиона мањи, а имамо дупло више страних дитректних инвестиција”, рекао је Вучић на Б92.

Он је додао да Србија такође има и бољу стопу раста од свих тих земаља.

Вучић: Снажимо Војску да би заштитили Србију, делујемо превентивно

Војска Србије је данас 20-25 пута снажнија, не рачунајући људске капацитете, у односу на раније, а војску јачамо да бисмо заштитили Србију, грађане и да дјелујемо првентивно, као и да свима који мисле да могу да изврше агресију на Србију поручимо да то није могуће, изјавио је вечерас предсједник Александар Вучић.

Зато ћемо, истакао је, бити изложени различитим врстама притисака.

“Наставља се снажење наше војске. Данас су стигла два нова раскопљена ''мига 29'', стижу још два и ускоро још много тога”, прецизирао је он.

Вучић је, гостујући на Б92 тв, подсјетио колико је војска свијесно уништавана током претходне власти и упитао коме смета јачање српске војске данас.

Појаснио је да све то Србија ради да би могла да буде сигурна, да заштити своје грађане и да превентивно дјелује у случају да неко покуша да изврши агресију на Србију.

Оцијенио је да је министар Александар Вуин био одличан министар одбране, као и да вјерује да ће Небојша Стефаноић бити врло добар на тој позицији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана