Vučić: Zalažem se za postojeće granice

Tanjug
Vučić: Zalažem se za postojeće granice

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se zalaže za postojeće granice, precizirajući da su za njega postojeće granice Srbija sa KiM, cijelovita BiH uz poštovanje integiteta RS u okviru BiH.

On je istakao da je to njegov stav i da mora toga da se drži i po Ustavu Srbije.

Povodom komentara Timotija Lesa, istraživača britanskog Centra za geopolitike i bivšeg diplomate, koji je komentarisao sadržaj non-pejpera čiji je autor navodno slovenački premijer Janez Janša, Vučić je kazao da se nameće pitanje kako oni iz građanskog društva nisu skočili na temu ujedinjenja Kosova i Albanije.

“Svaki dan imate pretnje ujedinjenjem Kosova i Albanije i iz Tirane i Prištine i ćute svaki dan…vole (Aljbina) Kurtija. Od Rade Tajković, Vuka Jeremića, Dragana Đilasa, svi vole Kurtija koji se zalaže za Veliku Albaniju”, rekao je Vučić na B92.

Kako je rekao, predstavnike tog građanskog društva nije “zabolelo” ujedinjenje Prištine i Tirane nego to što je neko pomenuo Republiku Srpsku.

Ako se već govori o intelektualnim diskusijama i promjenljivosti granica onda treba da se razgovara i o tome kako su se promjenile granice Srbije dok je tadašnja vlast 2008. godine ćutala, dodao je Vučić.

“A kad vi sa zapada komadate srbiju onda je to u redu i onda su granice promenljive, ako se pomene bilo sta drugo, onda ‘no - no’ da vi Srbi ne biste dobili po nosu”, prokomentarisao je predsjednik.

“Je l mislite da smo svi kreteni koje možete da lupate motkom po glavi, kao ti stručnjak što si otišao u Podgoricu i svima objasnio ne moze Vučić iz Srbije da ima ministra u Crnoj Gori, a mogu Rama i Tači? I u Makedoniji…Samo Srbi ne mogu ništa da imaju?”, rekao je on.

On je u emisiji Fokus na B92 rekao odgovarajući na pitanje o izjavu Saljija Beriše o velikoj Albaniji, da je ponosan na činjenicu što je za one koji to propagiraju on najveća smetnja.

Vučić je rekao da ovde niko ne kaže da je Srbija za ujedinjenje sa Republikom Srpskom, ali da su svi su skočili protiv toga, dok o velikoj Albaniji svi ćute.

“Ćute i ovde u Beogradu i hvale te protagoniste. Sramota je autiošovinizam koji gajimo”, rekao je Vučić.

On je povodom izjave Vljose Osmani da će Priština tužiti Srbiju za genocid i da će godinama čekati sporazum kojim će biti postignuto priznanje, rekao da je to veoma loša poruka, ali da ona govori istinu.

Ističe da je Srbija za otvorene razgovore i dijalog, ali da na najavu tužbe za genocid može samo da se kiselo osmehnete i pita - čemu onda sve.

Kada je rokeč o sporazumu i izjavi Ljose kaže:” Ako tako postižete kompromis, onda je jasno da ga ne želite i da hoćete zamrznuti konflikt”. Ukazuje da ovde bilo glorifikovanja Kurtija, Osmani, kao nove generacija, a da se pokazalo da oni stvari menjaju samo na gore.

Povodom stvaranja vojne baze kod južnog doijela Kosovske Mitrovice, ističe da to brine i nas i naš narod.

To su opasne ratne igre i mi nećemo takvim stvarima da s e igramo, poručuje i ističe da je nama mir prioritet i pitanje napretka.

“Nećemo dozvoliti pogrom našeg življa, To se neće dogoditi” poručio je Vučić.

Vučić: Srbija ima duplo više stranih investicija nego četiri zemlje

Srbija je u 2020. godini imala 3, 015 milijardi stranih direktnih investicija, a Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Albanija su u istom periodu sve zajedno imale 1,7 milijardi evra, izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Mi imamo gotovo duplo više nego te četiri zemlje zajedno. Neko će reći, pa veći smo. Pa jesmo duplo veći od BiH, pa dodajte tome Severnu Makedoniju, pa i Albaniju, pa i Crnu Goru, pa ćete da vidite da smo za četiri miliona manji, a imamo duplo više stranih ditrektnih investicija”, rekao je Vučić na B92.

On je dodao da Srbija takođe ima i bolju stopu rasta od svih tih zemalja.

Vučić: Snažimo Vojsku da bi zaštitili Srbiju, delujemo preventivno

Vojska Srbije je danas 20-25 puta snažnija, ne računajući ljudske kapacitete, u odnosu na ranije, a vojsku jačamo da bismo zaštitili Srbiju, građane i da djelujemo prventivno, kao i da svima koji misle da mogu da izvrše agresiju na Srbiju poručimo da to nije moguće, izjavio je večeras predsjednik Aleksandar Vučić.

Zato ćemo, istakao je, biti izloženi različitim vrstama pritisaka.

“Nastavlja se snaženje naše vojske. Danas su stigla dva nova raskopljena ''miga 29'', stižu još dva i uskoro još mnogo toga”, precizirao je on.

Vučić je, gostujući na B92 tv, podsjetio koliko je vojska svijesno uništavana tokom prethodne vlasti i upitao kome smeta jačanje srpske vojske danas.

Pojasnio je da sve to Srbija radi da bi mogla da bude sigurna, da zaštiti svoje građane i da preventivno djeluje u slučaju da neko pokuša da izvrši agresiju na Srbiju.

Ocijenio je da je ministar Aleksandar Vuin bio odličan ministar odbrane, kao i da vjeruje da će Nebojša Stefanoić biti vrlo dobar na toj poziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana