Вучић са Лајчаком и Ескобаром, безбједност српског народа кључни захтјев

Срна
Вучић са Лајчаком и Ескобаром, безбједност српског народа кључни захтјев

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је се специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и специјалним изаслаником САД за западни Балкан Габријелом Ескобаром о актуелној ситуацији на сјеверу Косова и Метохије и као кључни захтјев истакао безбједност српског народа у Покрајини.

На састанку је, поред актуелне ситуације на сјеверу Косова и Метохије, размотерни су и начини за смањење напетости на терену, примјена до сада постигнутих споразума и могућности за напредак дијалога који се води уз посредовање ЕУ, саопштила је прес служба предсједника Републике.

Вучић је поновио пуну посвећеност Србије процесу дијалога са Приштином, постизању компромисних и одрживих рјешења у корист бољег живота и односа између Срба и Албанаца, а као кључни захтјев подвукао безбједност нашег народа на Косову и Метохији.

Он је поновио и инсистирање на потпуном спровођењу договорених и потписаних споразума из Брисела, на првом мјесту формирање Заједнице српских општина, те позвао међународну заједницу да се више анагажује са Приштином у том правцу.

Представници ЕУ и САД поновили су заједнички захтјев за хитним заустављањем напетости и насиља на терену, организацију нових избора уз учешће косовских Срба и повратак дијалогу о нормализацији.

Обје стране су се сагласиле да су деескалација и повратак дијалогу неопходни како због бољег живота свих грађана и напретка на путу евроинтеграција, тако и због стабилности циелог региона.

Вучић се састао данас са Лајчаком и Ескобаром, а састанку су присуствовали и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре и амбасадор САД Кристофер Хил.

Лајчак и Ескобар раније данас разговарали су и са представницима Српске листе, са предсједником самопроглашеног Косова Вјосом Османи, као и са опозиционим странкама Албанаца.

Лајчак је након састанка са представницима Српске листе рекао да Срби са Косова и Метохије треба да учествују на новим изборима.

Ескобар је раније данас рекао да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти има два дана да одговори на захтјеве ЕУ и САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана