Vučić sa Lajčakom i Eskobarom, bezbjednost srpskog naroda ključni zahtjev

Srna
Vučić sa Lajčakom i Eskobarom, bezbjednost srpskog naroda ključni zahtjev

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je se specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom o aktuelnoj situaciji na sjeveru Kosova i Metohije i kao ključni zahtjev istakao bezbjednost srpskog naroda u Pokrajini.

Na sastanku je, pored aktuelne situacije na sjeveru Kosova i Metohije, razmoterni su i načini za smanjenje napetosti na terenu, primjena do sada postignutih sporazuma i mogućnosti za napredak dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU, saopštila je pres služba predsjednika Republike.

Vučić je ponovio punu posvećenost Srbije procesu dijaloga sa Prištinom, postizanju kompromisnih i održivih rješenja u korist boljeg života i odnosa između Srba i Albanaca, a kao ključni zahtjev podvukao bezbjednost našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

On je ponovio i insistiranje na potpunom sprovođenju dogovorenih i potpisanih sporazuma iz Brisela, na prvom mjestu formiranje Zajednice srpskih opština, te pozvao međunarodnu zajednicu da se više anagažuje sa Prištinom u tom pravcu.

Predstavnici EU i SAD ponovili su zajednički zahtjev za hitnim zaustavljanjem napetosti i nasilja na terenu, organizaciju novih izbora uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu o normalizaciji.

Obje strane su se saglasile da su deeskalacija i povratak dijalogu neophodni kako zbog boljeg života svih građana i napretka na putu evrointegracija, tako i zbog stabilnosti cielog regiona.

Vučić se sastao danas sa Lajčakom i Eskobarom, a sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre i ambasador SAD Kristofer Hil.

Lajčak i Eskobar ranije danas razgovarali su i sa predstavnicima Srpske liste, sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Vjosom Osmani, kao i sa opozicionim strankama Albanaca.

Lajčak je nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste rekao da Srbi sa Kosova i Metohije treba da učestvuju na novim izborima.

Eskobar je ranije danas rekao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima dva dana da odgovori na zahtjeve EU i SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana