Вучић: Приштина да направи уступке да би Срби учествовали на новим изборима

Танјуг
Вучић: Приштина да направи уступке да би Срби учествовали на новим изборима

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић је данас изјавио да Приштина мора да направи одређене уступке да би Срби учествовали на новим изборима на сјеверу Косова и Метохије.

Према његовим ријечима, Срби на северу КиМ су увијек спремни за разговоре, али заузврат мора нешто да им се понуди.

"Сви Срби на северу сматрају да је Србија њихова земља, а не Косово. То је реалност", рекао је Вучић у интервјуу за Ројтерс.

Он је указао да и даље није формирана Заједница српских општина, као и да још увијек није дошло до повлачења косовских специјалаца и албанских градоначелника.

Одговарајући на наводе предсједнице тзв. Косова Вјосе Османи која је оптужила Београд за мијешање у изборни процес на сјеверу КиМ, Вучић је рекао да је "застрашујуће шта ти људи причају".

Он је поручио да предсједник привремених приштинских институција Аљбин Курти није спреман за компромис.

"Сигуран сам да Курти неће уложити ни минут свог времена, ни кап зноја да пронађе компромисно решење", рекао је Вучић.

Предсједник је навео да ће српска војска остати у стању високе приправности, а не у стању највише борбене готовости "јер то много кошта".

Додао је да је Србија у преговорима са Француском о куповини борбених авиона "Рафал", као и да преговара о даљем јачању своје војске западним оружјем.

Вучић је поручио да Србија остаје на европском путу, као и да је успјела да избалансира своју спољну политику како би омогућила наставак пријатељских односа са историјским савезником Русијом и Кином.  

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана