Vučić: Priština da napravi ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima

Tanjug
Vučić: Priština da napravi ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da Priština mora da napravi određene ustupke da bi Srbi učestvovali na novim izborima na sjeveru Kosova i Metohije.

Prema njegovim riječima, Srbi na severu KiM su uvijek spremni za razgovore, ali zauzvrat mora nešto da im se ponudi.

"Svi Srbi na severu smatraju da je Srbija njihova zemlja, a ne Kosovo. To je realnost", rekao je Vučić u intervjuu za Rojters.

On je ukazao da i dalje nije formirana Zajednica srpskih opština, kao i da još uvijek nije došlo do povlačenja kosovskih specijalaca i albanskih gradonačelnika.

Odgovarajući na navode predsjednice tzv. Kosova Vjose Osmani koja je optužila Beograd za miješanje u izborni proces na sjeveru KiM, Vučić je rekao da je "zastrašujuće šta ti ljudi pričaju".

On je poručio da predsjednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti nije spreman za kompromis.

"Siguran sam da Kurti neće uložiti ni minut svog vremena, ni kap znoja da pronađe kompromisno rešenje", rekao je Vučić.

Predsjednik je naveo da će srpska vojska ostati u stanju visoke pripravnosti, a ne u stanju najviše borbene gotovosti "jer to mnogo košta".

Dodao je da je Srbija u pregovorima sa Francuskom o kupovini borbenih aviona "Rafal", kao i da pregovara o daljem jačanju svoje vojske zapadnim oružjem.

Vučić je poručio da Srbija ostaje na evropskom putu, kao i da je uspjela da izbalansira svoju spoljnu politiku kako bi omogućila nastavak prijateljskih odnosa sa istorijskim saveznikom Rusijom i Kinom.  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana