Вучић: Нећемо бити сиромах у ЕУ

Танјуг
Вучић: Нећемо бити сиромах у ЕУ

Београд - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је јутрос да је чланство Србије у ЕУ стрешки циљ и да влада ради све да Србија постане уређена.

"Стратешки циљ јесте да будемо члан ЕУ и ми на том пољу радимо све што моземо да Србија постане уређена земља, која кад постане члан неће бити ни близу најсиромашнијим земљама", рекао је Вучић.

Он је рекао да су зато преузете тешке мере, због којих је Србија данас поштованија од многих земаља јужне Европе.

"Зато што људи виде одговорност и виде нешто што нису дуго видели не само у региону, већ у читавој јужној Европи", рекао је премијер гостујући на ТВ Пинк.

Он је казао да је забринут због ствари које могу да се одигравају, не само Украјини, већ у цијелој јужној Европи, истакавши да је Србија успјела да сачува своју позицију и остане неутрална.

"Успели смо да сачувамо нашу позицију, иако су дежурни критичари објашњавали да је немогуће да на било који начин задржимо нашу позицију и да не уводимо санкције Русији. Као што видите, својим јасним ставом и заштитом националних и државних интереса Србије, ми смо то успели", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао и да ће се реконструкцијом Владе бавити након проналаска рјешења за Жељезару.

Он је рекао да "мисли да су се људи (министри) борили и трудили", али да неће да се бави тиме док не заврши причу око Жељезаре.

Премијер Србије је указао да реконструкција није циљ, већ начин да Влада функционише боље и ефикансије.

Отварање поглавља политички условљено

Премијер Вучић рекао је да ће у преговорима о чланству земље у ЕУ отварање поглавља 23 и 24 значити много у погледу тога да ли ће она бити уређена земља или не, али да је отварање поглавља 35 најтеже за Владу Србије и њега лично.

"За владу и мене лично веома је тешко отварање поглавље 35 (о Косову). Не могу да кажем да смо срећни када путујемо у Брисел. Нема тамо ни цвећа ни колача. Никога нисам ништа ни молио. Нисам као други и то је изненадило многе у Европи - нисам кукао изгубићемо изборе - не интересују ме избори, ни популарност. Нећу да молим никога зато што знам да би они у нашој журби и у нашим молбама искористили прилику да од Србије узму и оно што Србија не мора да да", рекао је Вучић.

Он је најавио да ће ове године бити отворено више поглавља у преговорима са ЕУ.

"Отворићемо најмање четири поглавља у првој половини ове године", казао је Вучић и додао да је очигледно да је отварање поглавља политички условљено.

"Сви треба да знају да се за отварање поглавља 35 нама траже додатни разговори и да сви чекају шта ће да буде 9. фебруара, да би после тога могли да размисле да ли ће то да нам дају или неће", казао је премијер.

Вучић је рекао да ће у наставку дијалога Београда и Приштине, 9. фебруара у Бриселу, Србију представљати званичници и министри у зависности од теме.

"За ОЕБС и подршка председника Николића"

Вучић је рекао да у предсједавању Србије ОЕБС-ом очекује велику подршку предсједника Србије Томислава Николића, као и да ће на разговоре у Брисел са представницима Приштине ићи са шефом дипломатије Ивицом Дачићем, а затим и са другим министрима, зависно од тема које буду на столу.

Вучић је рекао да очекује да Србија подигне свој углед током предсједавања ОЕБС-ом и да се сви укључе у тај велики посао, али да није од оних који мисле да ће Србија сада рјешити све свјетске проблеме.

Према његовим рјечима, у међународним односима има добрих односа, има и пријатељства, али позиција Србије није таква да може да избјегнемо притиске.

"Бићемо изложени притисцима и то није никакав тајна", рекао је премијер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана