Вучић: Границу ћемо затворити за припаднике црногорских криминалних кланова

Srna
Вучић: Границу ћемо затворити за припаднике црногорских криминалних кланова

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је одлука Владе Црне Горе да не отвори границу за грађане Србије политичка и поручио да Србија неће уводити противмјере и затварати границу, већ ће улаз бити забрањен за још 50 до 100 припадника црногорских криминалних кланова.

"Желимо да сачувамо наше грађане од утицаја криминалних група са Јадрана, из Црне Горе. Пронашли смо начине како да то /забрану уласка/ изведемо и за оне који, тобоже, немају пресуде, а знамо да припадају криминалним клановима", рекао је Вучић новинарима у Смедеревској Паланци.

Он је поручио да су сви остали грађани Црне Горе добродошли и објаснио да је потпуно слободан улаз у Србију, која неће правити никаква ограничења - ни по националној ни по вјерској или било каквој другој припадности.

Вучић је рекао да Србија неће да "улази у то блато" и неће да зауставља грађане Црне Горе, нити да мјери ко је колико тестова вршио и од којих болести је ко умирао.

Он је навео да му нису јасни критеријуми по којем се одлучивало о томе за чије ће путнике Црна Гора отворити границе и упитао како је Њемачка на листи земаља чијим је грађанима допуштено да уђу, а имала је много више мртвих од Србије и ко зна колико заражених, или грађани Аустрије и Словеније са, пропорционално броју становника, знатно већим бројем мртвих од Србије. Упитан за одлуку Директората цивилног ваздухопловства да "Монтенегро ерлајнсу" не дозволи слетање на београдски аеродром, Вучић је одговорио да је то логична одлука.

"Да није донета та одлука Директората, како бисмо ми то раздвајали ко може да уђе у авион у односу на одлуку Владе Црне Горе - да ми пребројавамо њихова зрнца, да ко је из Црне Горе може да уђе, а ко није не", рекао је Вучић.

Истичући да ова одлука није никаква контрамјера, Вучић је објаснио да су грађани Црне Горе браћа грађанима Србије и да у Србију могу да уђу другим превозним средствима.

"Како мислите да дође авион жМонтенегроерлајнсаж у Београд и да наши полицајци, или стјуарди и стјуардесе, морају да гледају у црвена крвна зрнца /путницима/ и да кажу: жНе можете зато што сте ви грађани Србије, а могу да лете само грађани Црне Гореж. Да ли ико мисли да је то могуће и нормално?", упитао је Вучић.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је одлука Владе Црне Горе да не отвори границу за грађане Србије политичка и истакао да Србија неће уводити никакве мјере и да неће затварати границу. - Сви грађани Црне Горе су добродошли, дођите у Србији ми немамо никакав проблем са тим. Дођите у Београд, Крагујевац, Нови Сад гдје год хоћете - рекао је Вучић.

Он је рекао да Србија неће да "улази у то блато" и неће да зауставља грађане Црне Горе нити да мјери ко је колико тестова вршио и од којих болести је ко умирао. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Србију не занима хегемонија над Црном Гором и да је суштинско питање да ли ће Срби и Црногорци да сарађују или ће се сукобљавати.

Дачић је оцијенио да понашање Црне Горе води у сукобе. Он је за ТВ "Прва" рекао да одлука Директората цивилног ваздуховпловства Србије да црногорски "Монтенегро ерлајнс" не може да слети на београдски аеродром није питање спољне политике. - Ако наша авио-компанија не може да лети тамо, наравно да се уводе реципрочне мере", додао је Дачић.

На питање може ли Србија заштитити светиње Српске православне цркве /СПЦ/ у Црној Гори, Дачић је одговорио одрично, али и истакао да Београд пружа помоћ српском народу и СПЦ. Црногорска Влада донијела је недавно одлуку о селективном отварању граница, према којој је и даље забрањен улазак у Црну Гору грађанима Србије и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана