Vučić: Granicu ćemo zatvoriti za pripadnike crnogorskih kriminalnih klanova

Srna
Vučić: Granicu ćemo zatvoriti za pripadnike crnogorskih kriminalnih klanova

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka Vlade Crne Gore da ne otvori granicu za građane Srbije politička i poručio da Srbija neće uvoditi protivmjere i zatvarati granicu, već će ulaz biti zabranjen za još 50 do 100 pripadnika crnogorskih kriminalnih klanova.

"Želimo da sačuvamo naše građane od uticaja kriminalnih grupa sa Jadrana, iz Crne Gore. Pronašli smo načine kako da to /zabranu ulaska/ izvedemo i za one koji, tobože, nemaju presude, a znamo da pripadaju kriminalnim klanovima", rekao je Vučić novinarima u Smederevskoj Palanci.

On je poručio da su svi ostali građani Crne Gore dobrodošli i objasnio da je potpuno slobodan ulaz u Srbiju, koja neće praviti nikakva ograničenja - ni po nacionalnoj ni po vjerskoj ili bilo kakvoj drugoj pripadnosti.

Vučić je rekao da Srbija neće da "ulazi u to blato" i neće da zaustavlja građane Crne Gore, niti da mjeri ko je koliko testova vršio i od kojih bolesti je ko umirao.

On je naveo da mu nisu jasni kriterijumi po kojem se odlučivalo o tome za čije će putnike Crna Gora otvoriti granice i upitao kako je Njemačka na listi zemalja čijim je građanima dopušteno da uđu, a imala je mnogo više mrtvih od Srbije i ko zna koliko zaraženih, ili građani Austrije i Slovenije sa, proporcionalno broju stanovnika, znatno većim brojem mrtvih od Srbije. Upitan za odluku Direktorata civilnog vazduhoplovstva da "Montenegro erlajnsu" ne dozvoli sletanje na beogradski aerodrom, Vučić je odgovorio da je to logična odluka.

"Da nije doneta ta odluka Direktorata, kako bismo mi to razdvajali ko može da uđe u avion u odnosu na odluku Vlade Crne Gore - da mi prebrojavamo njihova zrnca, da ko je iz Crne Gore može da uđe, a ko nije ne", rekao je Vučić.

Ističući da ova odluka nije nikakva kontramjera, Vučić je objasnio da su građani Crne Gore braća građanima Srbije i da u Srbiju mogu da uđu drugim prevoznim sredstvima.

"Kako mislite da dođe avion žMontenegroerlajnsaž u Beograd i da naši policajci, ili stjuardi i stjuardese, moraju da gledaju u crvena krvna zrnca /putnicima/ i da kažu: žNe možete zato što ste vi građani Srbije, a mogu da lete samo građani Crne Gorež. Da li iko misli da je to moguće i normalno?", upitao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je odluka Vlade Crne Gore da ne otvori granicu za građane Srbije politička i istakao da Srbija neće uvoditi nikakve mjere i da neće zatvarati granicu. - Svi građani Crne Gore su dobrodošli, dođite u Srbiji mi nemamo nikakav problem sa tim. Dođite u Beograd, Kragujevac, Novi Sad gdje god hoćete - rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija neće da "ulazi u to blato" i neće da zaustavlja građane Crne Gore niti da mjeri ko je koliko testova vršio i od kojih bolesti je ko umirao. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbiju ne zanima hegemonija nad Crnom Gorom i da je suštinsko pitanje da li će Srbi i Crnogorci da sarađuju ili će se sukobljavati.

Dačić je ocijenio da ponašanje Crne Gore vodi u sukobe. On je za TV "Prva" rekao da odluka Direktorata civilnog vazduhovplovstva Srbije da crnogorski "Montenegro erlajns" ne može da sleti na beogradski aerodrom nije pitanje spoljne politike. - Ako naša avio-kompanija ne može da leti tamo, naravno da se uvode recipročne mere", dodao je Dačić.

Na pitanje može li Srbija zaštititi svetinje Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Crnoj Gori, Dačić je odgovorio odrično, ali i istakao da Beograd pruža pomoć srpskom narodu i SPC. Crnogorska Vlada donijela je nedavno odluku o selektivnom otvaranju granica, prema kojoj je i dalje zabranjen ulazak u Crnu Goru građanima Srbije i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana