Вучић: Дјело јунака са Кошара даје енергију за још снажнију борбу за Србију

Срна
Вучић: Дјело јунака са Кошара даје енергију за још снажнију борбу за Србију

БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић данас је на Дедињу положио вијенац на споменик херојима са Кошара и захвалио ветеранима за све што су урадили за отаџбину.

Вучић је поручио да му оно што су они учинили даје енергију да се још снажније бори за Србију.

Он се након церемоније полагања вијенаца руковао и кратко разговарао са некадашњим браниоцима Кошара уз напомену да би волио да се поново сретну око Видовдана да сагледају шта је реално да се учини за њихов статус.

- Бескрајно вам хвала на свему што сте урадили за отаџбину. Покушаћемо заједно да се изборимо - поручио је Вучић у чијој пратњи је била министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић.

Ветерани су му пожељели срећу у Бриселу гдје иде на преговоре са Приштином, на шта је предсједник Вучић рекао да „свако ради свој посао“.

У Београду ће вечерас у 20 часова бити одржана комеморативна академија поводом 22 године од битке на Кошарама.

Битка за караулу Кошаре на граници тадашње СР Југославије и Албаније сматра се највећом у новијој српској историји у којој је нешто више од 1.000 голобрадих српских војника, без довољно муниције, бранило домовину од напада снага које су бројале између 5.000 и 6.000 Албанаца и њихових помагача из НАТО-а.

Битка на Кошарама вођена је од 9. априла на граничном прелазу Раса Кошаре, на граници тадашње СР Југославије и Албаније,а званично завршена 14. јуна 1999. године када се Војска Југославије повукла са Кошара на основу Кумановског споразума са снагама КФОР-а.

У борбама су учествовали дијелови 125. и 549. моторизоване бригаде Војске Југославије, елементи 63. и 72. Специјалне бригаде, као и група страних добровољаца међу којима је највише било Руса.

На Кошарама је погинуо 21 официр и подофицир, 50 младића на одслужењу војног рока, 13 војних обвезника и 24 добровољца, а рањено их је 256.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана