У Србији регистровано 120.000 миграната

Танјуг
У Србији регистровано 120.000 миграната

Луксембург - Први подпредсједник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Луксембургу да је у Србији забиљежен илегалан прелаз 120.000 људи, да је намјеру за тражење азила у нашој земљи изразило 108.000, као и да је званично то учинило свега 500 њих.

Дачић је након састанка са министрима спољних послова ЕУ рекао новинарима да је те најновије податке предочио колегама из европских земаља, као и да они показују да мигранти не желе да остану у Србији.

Он је рекао да су неке земље најавиле даљу радикализацију мјера које се предузимају по питању миграторне кризе, као што је Мађарска, али и да се у Македонији размишља шта треба чинити уколико дође до појачања таласа кризе.

"Није се чуло ништа ново када је ријеч о ономе што предузима ЕУ, осим да ће у наредним недељама односно у наредном месецу бити одржана једна конференција за коју се још не зна где ће бити одржана да ли у Мађарској или некој другој земљи, као и да ће се конференција бавити питањем миграторне кризе", навео је Дачић.

Он је казао да, када је ријеч о парама, ни ту није било неког великог напретка, као и да је до сада за Србији одвојено 1,7 милиона евра са Македонијом.

Према његовим ријечима, европски комесар Јоханес Хан је говорио о осам милиона евра за читав регион укључујући и Турску.

"Тако да је ово још један састанак на коме, морам да кажем, Европа и даље трага за акционим планом за решавање те миграторне кризе. Овај састанак сам искористио за низ билатералних сусрета који се тичу наше свеукупне спољнополитичке позиције и разговарао са министрима спољних послова Словачке и Румуније зато што је важно да са њима одржавамо контакте за оно што је нама важно, а то је питање Косова", рекао је шеф српске дипломатије.

Он је навео да је разговарао и са мађарским министром који га је обавијестио о најновијим потезима.

Дачић очекује да већ 9. сепембра Београд посјети предсједавајући Савјета спољних послова ЕУ луксмебуршки министар, који ће бити гост Србије и разговарати са највишим званичницима.

"На мој позив ће доћи и разговарћемо о проблему миграција и очекујем да ћемо у наредним недјељама моћи да имамо прве обрисе нечега што би ЕУ могла да дефинише као своју заједничку политику", истакао је Дачић.

Он каже да, по његовом мишљењу, ЕУ каска за проблемима и да су у неким дискусијама поједини министри причали, на примјер, о кријумчарењу миграната, што је било прије годину или пет година.

Дачић каже да је очигледно да нису свјесни проблема и да је сада ријеч о масовној сеоби и проласку, а не кријумчарењу.

"Једна овако велика организација као ЕУ мора да буде оспособљена да реагује на проблеме који се јављају. Србија се показала као конструктиван фактор и представљена је као позитиван пример када је реч о мигрантима", нагласио је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана