У обновљеном храму Свете Тројице служена прва литургија

СРНА
У обновљеном храму Свете Тројице служена прва литургија

КУПИНОВО - У Купинову, насељу у војвођанској општини Пећинци, данас је служена прва Света архијерејска литургија у храму Свете тројице који је обновљен 80 година послије изградње.

Литургија је служена у оквиру Сабора мајке Ангелине, чијим моштима народ придаје чудотворна исцјелитељска својства.

Уз благослов Његовог преосвештенства епископа сремског Василија, литијски су пронесене мошти преподобне мајке Ангелине, која је учинила бројна добра дјела за свог живота.

Литијом је на свечан и молитвени начин у Купинову почео Велики сабор посвећен преподобној мајци Ангелини.

Сабору у Купинову присуствовала је и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са вјерским заједницама.

"Данас је велики дан, не само за мештане општине Пећинци и Купинова, већ и за све грађане Србије, јер је после 80 година постављен нов кров и звоник у Храму Свете Тројице, који је током Другог светског рата порушен", рекла је Милошевићева, обраћајући се присутним послије литије.

Она је истакла значај православних храмова у Купинову за српску историју и културу.:

"Само Купиново и његови православни храмови су место наше историје, културе и поштовања према прецима. Посебно поштовања према Бранковићима, који су својим животима бранили последњу средњовековну српску престоницу од Османлија", додала је Милошевићева.

Према њеним ријечима, данас Купиново и Покрајинска влада шаљу поруку свијету - да ће Срби увијек бити достојни својих славних предака.

"Сви ми, како из локалне самоуправе, тако и из Покрајинске владе, шаљемо поруку да ћемо увек бити достојни наших предака са обавезом да чувамо нашу веру, традицију, обичаје и храмове", закључила је Драгана Милошевић.

Сабору мајке Ангелине присуствовао је и предсједник општине Пећинци Синиша Ђокић.

Послије архијерејске литургије одржан је богат културно-умјетнички програм.

За обнову храма Свете Тројице у Купинову Покрајинска влада је од 2018. године до данас издвојила три и по милиона динара /око 30.000 евра/.

Преподобна мајка Ангелина имала је свјетовно име Ангелина Бранковић. Била је ћерка Ђорђа Аријанита Комнина, средњовјековног господара области Коњуха и Шкумбе и супруга Стефана Бранковића, сина српског деспота Ђурђа Бранковића.

Њене чудотворне мошти почивају са моштима мужа Стефана и посвећених синова Максима и Јована у фрушкогорском манастиру Крушедолу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана