U obnovljenom hramu Svete Trojice služena prva liturgija

SRNA
U obnovljenom hramu Svete Trojice služena prva liturgija

KUPINOVO - U Kupinovu, naselju u vojvođanskoj opštini Pećinci, danas je služena prva Sveta arhijerejska liturgija u hramu Svete trojice koji je obnovljen 80 godina poslije izgradnje.

Liturgija je služena u okviru Sabora majke Angeline, čijim moštima narod pridaje čudotvorna iscjeliteljska svojstva.

Uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog Vasilija, litijski su pronesene mošti prepodobne majke Angeline, koja je učinila brojna dobra djela za svog života.

Litijom je na svečan i molitveni način u Kupinovu počeo Veliki sabor posvećen prepodobnoj majci Angelini.

Saboru u Kupinovu prisustvovala je i Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa vjerskim zajednicama.

"Danas je veliki dan, ne samo za meštane opštine Pećinci i Kupinova, već i za sve građane Srbije, jer je posle 80 godina postavljen nov krov i zvonik u Hramu Svete Trojice, koji je tokom Drugog svetskog rata porušen", rekla je Miloševićeva, obraćajući se prisutnim poslije litije.

Ona je istakla značaj pravoslavnih hramova u Kupinovu za srpsku istoriju i kulturu.:

"Samo Kupinovo i njegovi pravoslavni hramovi su mesto naše istorije, kulture i poštovanja prema precima. Posebno poštovanja prema Brankovićima, koji su svojim životima branili poslednju srednjovekovnu srpsku prestonicu od Osmanlija", dodala je Miloševićeva.

Prema njenim riječima, danas Kupinovo i Pokrajinska vlada šalju poruku svijetu - da će Srbi uvijek biti dostojni svojih slavnih predaka.

"Svi mi, kako iz lokalne samouprave, tako i iz Pokrajinske vlade, šaljemo poruku da ćemo uvek biti dostojni naših predaka sa obavezom da čuvamo našu veru, tradiciju, običaje i hramove", zaključila je Dragana Milošević.

Saboru majke Angeline prisustvovao je i predsjednik opštine Pećinci Siniša Đokić.

Poslije arhijerejske liturgije održan je bogat kulturno-umjetnički program.

Za obnovu hrama Svete Trojice u Kupinovu Pokrajinska vlada je od 2018. godine do danas izdvojila tri i po miliona dinara /oko 30.000 evra/.

Prepodobna majka Angelina imala je svjetovno ime Angelina Branković. Bila je ćerka Đorđa Arijanita Komnina, srednjovjekovnog gospodara oblasti Konjuha i Škumbe i supruga Stefana Brankovića, sina srpskog despota Đurđa Brankovića.

Njene čudotvorne mošti počivaju sa moštima muža Stefana i posvećenih sinova Maksima i Jovana u fruškogorskom manastiru Krušedolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana