Трејси Њуел потврдила да нема консензуса о чланству самопроглашеног Косова у НАТО

Танјуг
Трејси Њуел потврдила да нема консензуса о чланству самопроглашеног Косова у НАТО

ПРИШТИНА - Званичница НАТО-а Трејси Њуел потврдила је да тренутно не постоји консензус у том војном савезу о приступању самопроглашеног Косова јер је то, како је навела, осјетљиво питање за неке од савезника.

-То је компликовано питање.... Да будем искрена, тренутно у Алијанси не постоји колективна сагласност о статусу Косова. То је и даље осјетљиво питање за неке савезнике који унутар својих земаља имају сепаратистичке регионе, попут Шпаније. Дакле, о томе није било консензуса. Сједињене Америчке Државе имају јасну позицију, али не могу више рећи - рекла је Њуелова.

Како пише приштински Зери, она је то рекла у онлајн дискусији о чланству Сјеверне Македоније у НАТО коју је у среду организовала америчка амбасада у Ослу а у којој је једно од питања је било везано за могуће чланство сампороглашеног Косова у НАТО.

Амбасадор Сјеверне Македоније у Норвешкој Серђим Мухамед истакао је да та земља „има добре односе с Косовом и да ће му помоћи у приступању НАТО“, али је додао да "постоје неке препреке које треба савладати током времена", преноси Косов онлајн.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана