Trejsi Njuel potvrdila da nema konsenzusa o članstvu samoproglašenog Kosova u NATO

Tanjug
Trejsi Njuel potvrdila da nema konsenzusa o članstvu samoproglašenog Kosova u NATO

PRIŠTINA - Zvaničnica NATO-a Trejsi Njuel potvrdila je da trenutno ne postoji konsenzus u tom vojnom savezu o pristupanju samoproglašenog Kosova jer je to, kako je navela, osjetljivo pitanje za neke od saveznika.

-To je komplikovano pitanje.... Da budem iskrena, trenutno u Alijansi ne postoji kolektivna saglasnost o statusu Kosova. To je i dalje osjetljivo pitanje za neke saveznike koji unutar svojih zemalja imaju separatističke regione, poput Španije. Dakle, o tome nije bilo konsenzusa. Sjedinjene Američke Države imaju jasnu poziciju, ali ne mogu više reći - rekla je Njuelova.

Kako piše prištinski Zeri, ona je to rekla u onlajn diskusiji o članstvu Sjeverne Makedonije u NATO koju je u sredu organizovala američka ambasada u Oslu a u kojoj je jedno od pitanja je bilo vezano za moguće članstvo samporoglašenog Kosova u NATO.

Ambasador Sjeverne Makedonije u Norveškoj Serđim Muhamed istakao je da ta zemlja „ima dobre odnose s Kosovom i da će mu pomoći u pristupanju NATO“, ali je dodao da "postoje neke prepreke koje treba savladati tokom vremena", prenosi Kosov onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana