Суђење Симатовићу и Станишићу најдуже суђењу у Хагу

Tanjug
Foto: Ilustracija

БЕОГРАД- Адвокат Новак Лукић изјавио је данас да је суђење бившим челницима Службе државне безбједности (СДБ) Србије Јовици Станишићу и Франку Симатовићу, најдуже суђење у Хагу због здравственог стања Станишића као и због поновљања суђења.

 "Када је била првостепена пресуда изречена, то је у неком смислу било интересантно зато што су осуђени само за помагање и подржавање за ту једну општину и казна је по мени била превисока, ако је била у питању само општина Шамац. Тужилаштво је инсистирало само у жалби и да жалбену расправу врати на ниво како су оптужили њих двојицу" објаснио је он за Тањуг.
 

   Каже да је суђење Станишићу и Симатовићу најдуже суђењу у Хагу из два разлога, први је одлука жалбеног већина да само овај предмет за све ове године, врати испочетка на потпуно ново суђење пред потпуно новим већем, а други је задравствено стање Станишића које је довело до тога да се смањи број судећих дана у недељи, што је пролонгирало дужину трајања самог суђења.
  

 Лукић сматра да ако је Хашки суд имао оно што је био његов мандат, да суди најодговорнијима за најтеже злочине на територији бивше Југославије, да да сатисфакцију жртвама и да допринесе помирењу, у то  смислу није допринео помирењу као и да нису осуђени сви, за злочине који су утврђени да су постојали.
 
   Додаје да пресуде везане за процесе између Србије и БиХ не могу никако да буду предмет ревизије зато што је прошло више од десет година, до када може да се поднесе захтјев за ревизију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана