Suđenje Simatoviću i Stanišiću najduže suđenju u Hagu

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD- Advokat Novak Lukić izjavio je danas da je suđenje bivšim čelnicima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, najduže suđenje u Hagu zbog zdravstvenog stanja Stanišića kao i zbog ponovljanja suđenja.

 "Kada je bila prvostepena presuda izrečena, to je u nekom smislu bilo interesantno zato što su osuđeni samo za pomaganje i podržavanje za tu jednu opštinu i kazna je po meni bila previsoka, ako je bila u pitanju samo opština Šamac. Tužilaštvo je insistiralo samo u žalbi i da žalbenu raspravu vrati na nivo kako su optužili njih dvojicu" objasnio je on za Tanjug.
 

   Kaže da je suđenje Stanišiću i Simatoviću najduže suđenju u Hagu iz dva razloga, prvi je odluka žalbenog većina da samo ovaj predmet za sve ove godine, vrati ispočetka na potpuno novo suđenje pred potpuno novim većem, a drugi je zadravstveno stanje Stanišića koje je dovelo do toga da se smanji broj sudećih dana u nedelji, što je prolongiralo dužinu trajanja samog suđenja.
  

 Lukić smatra da ako je Haški sud imao ono što je bio njegov mandat, da sudi najodgovornijima za najteže zločine na teritoriji bivše Jugoslavije, da da satisfakciju žrtvama i da doprinese pomirenju, u to  smislu nije doprineo pomirenju kao i da nisu osuđeni svi, za zločine koji su utvrđeni da su postojali.
 
   Dodaje da presude vezane za procese između Srbije i BiH ne mogu nikako da budu predmet revizije zato što je prošlo više od deset godina, do kada može da se podnese zahtjev za reviziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana