Стиже нови систем плаћања у Србију: На касу само с мобилним телефоном

Agencije
Стиже нови систем плаћања у Србију: На касу само с мобилним телефоном

БЕОГРАД - Грађани Србије ускоро ће моћи међу првима у Европи да плате робу скенирајући паметним телефонима кју-ар код са производа.

Ово је посебно важно за трговце, који ће на овај начин истог тренутка добити новац за продату робу, умјесто да чекају по неколико дана, како је то иначе случај када се плаћање обавља картицама, саопштили су из Народне банке Србије.

Ширењем нових услуга у области е-плаћања смањује се количина кеша у оптицају, што је пракса у бројним развијеним земљама свијета. За лидера када је ријеч о том питању сматра се Шведска, која је зацртала план да до 2023. године постане друштво скоро без готовине.

- Свако унапређење пословања и савременији начин плаћања је добра вест. Проблем је једино писменост становништва, која је код нас ниска, наша деца ни у школи не уче ништа о томе, многа места немају додира са новим технологијама. НБС треба да се побрине да то системски буде добро уређено. Грађани који се већ сналазе са новим технологијама овај начин плаћања ће преузети одмах, јер је све брже и контрола трошкова је лагана, они који се у томе не сналазе нормално да ће се у почетку устручавати - рекао је Милан Ковачевић, економски аналитичар.

У НБС кажу да је при крају цијели поступак инсталације оваквог начина плаћања.

- Реч је о нечему што је и за Европску унију практично тек у плану, док наша земља на овом систему плаћања увелико ради - истиче Драгана Станић, вицегувернер НБС.

Када је ријеч о безбједности овог типа плаћања, установљена су правила шта тачно треба да садржи кју-ар код и цијели систем ослања се на искуства, праксу, домаће и међународне законе. Свакој држави је у интересу да има што мање готовине, јер употреба кеша, осим ризика да буде украден, захтијева скупе процедуре чувања, транспорта и складиштења.

Национална стратегија Републике Србије за мала плаћања 2019-2024, између осталог, предвиђа дупло већи раст електронског и мобилног банкарства у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана