Stiže novi sistem plaćanja u Srbiju: Na kasu samo s mobilnim telefonom

Agencije
Stiže novi sistem plaćanja u Srbiju: Na kasu samo s mobilnim telefonom

BEOGRAD - Građani Srbije uskoro će moći među prvima u Evropi da plate robu skenirajući pametnim telefonima kju-ar kod sa proizvoda.

Ovo je posebno važno za trgovce, koji će na ovaj način istog trenutka dobiti novac za prodatu robu, umjesto da čekaju po nekoliko dana, kako je to inače slučaj kada se plaćanje obavlja karticama, saopštili su iz Narodne banke Srbije.

Širenjem novih usluga u oblasti e-plaćanja smanjuje se količina keša u opticaju, što je praksa u brojnim razvijenim zemljama svijeta. Za lidera kada je riječ o tom pitanju smatra se Švedska, koja je zacrtala plan da do 2023. godine postane društvo skoro bez gotovine.

- Svako unapređenje poslovanja i savremeniji način plaćanja je dobra vest. Problem je jedino pismenost stanovništva, koja je kod nas niska, naša deca ni u školi ne uče ništa o tome, mnoga mesta nemaju dodira sa novim tehnologijama. NBS treba da se pobrine da to sistemski bude dobro uređeno. Građani koji se već snalaze sa novim tehnologijama ovaj način plaćanja će preuzeti odmah, jer je sve brže i kontrola troškova je lagana, oni koji se u tome ne snalaze normalno da će se u početku ustručavati - rekao je Milan Kovačević, ekonomski analitičar.

U NBS kažu da je pri kraju cijeli postupak instalacije ovakvog načina plaćanja.

- Reč je o nečemu što je i za Evropsku uniju praktično tek u planu, dok naša zemlja na ovom sistemu plaćanja uveliko radi - ističe Dragana Stanić, viceguverner NBS.

Kada je riječ o bezbjednosti ovog tipa plaćanja, ustanovljena su pravila šta tačno treba da sadrži kju-ar kod i cijeli sistem oslanja se na iskustva, praksu, domaće i međunarodne zakone. Svakoj državi je u interesu da ima što manje gotovine, jer upotreba keša, osim rizika da bude ukraden, zahtijeva skupe procedure čuvanja, transporta i skladištenja.

Nacionalna strategija Republike Srbije za mala plaćanja 2019-2024, između ostalog, predviđa duplo veći rast elektronskog i mobilnog bankarstva u zemlji.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana