Стигао одговор Србије на забрану Вучићу да посјети Јасеновац

Г.С.
Стигао одговор Србије на забрану Вучићу да посјети Јасеновац

БЕОГРАД - Од данас, сви функционери хрватске државе, сви носиоци службених или дипломатских пасоша мораће посебно да најаве и образложе своју посјету или пролазак кроз Србију и биће стављени на посебан режим контроле, најављено је из Министарства унутрашњих послова.

У питању је први одговор Србије не несвакидашњи потез хрватских власти да забране предсједнику Србије Александру Вучићу да данас приватно посјети Јасеновац.

Вучић је, како наводе хрватски медији, за данас планирао приватну посјету Јасеновцу, мјесту на којем се за вријеме НДХ налазио усташки концентрациони логор у којем су страдали бројни Срби у Другом свјетском рату.

Подсјетимо, предсједнику Србије је забрањено да положи цвијеће јасеновачким жртвама.

Брнабић:  Забрана Вучићу да посјети Јасеновац - антиевопска и антицивилизацијска одлука

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да је забрана предсједнику Србије Александру Вучићу да положи цвијеће у Јасеновцу антиевропска и антицивилизцијска одлука Загреба и највећи скандал у мордерној историји односа Србије и Хрватске.
Брнабићева је навела да је забрана приватне посјете мјесту на којем је усташки режим убио на стотине хиљада Срба и гдје је био логор за дјецу, и више од прворазредног скандала.

"То је као да председнику Израела забраните да посети Аушвиц", рекла је Брнабићева и указала да је деценијама у Хрватској на сцени релативизација страшног злочина који се десио у Јасеновцу.

Брнабићева је рекла да је Вучић и раније желио да посјети Јасеновац, али да је био замољен да зарад добрих односа ту посјету одложи, што је и учинио.

"Занима ме да ли је предсједнику Србије забрањена посета Хрватској или само Јасеновцу, што би био непојмљив преседан, антиправна, антиевропска, антицивилизацијска одлука, брутална забрана слободе кретања, а да не причам о увреди српских жртава Независне Државе Хрватске /НДХ/", рекла је Брнабићева.

Она је навела да, као актуелни премијер Србије, размишља о мјерама реципроцитета, те најавила да ће се о томе консултовати.

Према њеним ријечима, ово није понижење, већ показатељ односа Хрватске према Србима данас, свим жртвама Јасеновца и усташком режиму у НДХ.

"Ово није понижење за Србију. Ово је понижење за Хрватску. Србија нема чега да се стиди. Показали су каква је Хрватска данас. Ово је огледало Хрватске", рекла је Брнабићева.

Она је навела да у цијелом односу предсједника Србије према Јасеновцу има доста личног, јер је Вучић унук човјека кога су убиле усташе.

Брнабићева каже да ће Вучић сада најавити службену посјету Хрватској, па ће видјети како ће европски Загреб одреаговати.

Она је оцијенила да је страшан навод загребачког "Јутарњег листа" који је објавио информацију да Вучић може ићи у Градину и у Републику Српску, али не и у Хрватску.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана