Stigao odgovor Srbije na zabranu Vučiću da posjeti Jasenovac

G.S.
Stigao odgovor Srbije na zabranu Vučiću da posjeti Jasenovac

BEOGRAD - Od danas, svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole, najavljeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

U pitanju je prvi odgovor Srbije ne nesvakidašnji potez hrvatskih vlasti da zabrane predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da danas privatno posjeti Jasenovac.

Vučić je, kako navode hrvatski mediji, za danas planirao privatnu posjetu Jasenovcu, mjestu na kojem se za vrijeme NDH nalazio ustaški koncentracioni logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu.

Podsjetimo, predsjedniku Srbije je zabranjeno da položi cvijeće jasenovačkim žrtvama.

Brnabić:  Zabrana Vučiću da posjeti Jasenovac - antievopska i anticivilizacijska odluka

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zabrana predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da položi cvijeće u Jasenovcu antievropska i anticivilizcijska odluka Zagreba i najveći skandal u mordernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske.
Brnabićeva je navela da je zabrana privatne posjete mjestu na kojem je ustaški režim ubio na stotine hiljada Srba i gdje je bio logor za djecu, i više od prvorazrednog skandala.

"To je kao da predsedniku Izraela zabranite da poseti Aušvic", rekla je Brnabićeva i ukazala da je decenijama u Hrvatskoj na sceni relativizacija strašnog zločina koji se desio u Jasenovcu.

Brnabićeva je rekla da je Vučić i ranije želio da posjeti Jasenovac, ali da je bio zamoljen da zarad dobrih odnosa tu posjetu odloži, što je i učinio.

"Zanima me da li je predsjedniku Srbije zabranjena poseta Hrvatskoj ili samo Jasenovcu, što bi bio nepojmljiv presedan, antipravna, antievropska, anticivilizacijska odluka, brutalna zabrana slobode kretanja, a da ne pričam o uvredi srpskih žrtava Nezavisne Države Hrvatske /NDH/", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da, kao aktuelni premijer Srbije, razmišlja o mjerama reciprociteta, te najavila da će se o tome konsultovati.

Prema njenim riječima, ovo nije poniženje, već pokazatelj odnosa Hrvatske prema Srbima danas, svim žrtvama Jasenovca i ustaškom režimu u NDH.

"Ovo nije poniženje za Srbiju. Ovo je poniženje za Hrvatsku. Srbija nema čega da se stidi. Pokazali su kakva je Hrvatska danas. Ovo je ogledalo Hrvatske", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da u cijelom odnosu predsjednika Srbije prema Jasenovcu ima dosta ličnog, jer je Vučić unuk čovjeka koga su ubile ustaše.

Brnabićeva kaže da će Vučić sada najaviti službenu posjetu Hrvatskoj, pa će vidjeti kako će evropski Zagreb odreagovati.

Ona je ocijenila da je strašan navod zagrebačkog "Jutarnjeg lista" koji je objavio informaciju da Vučić može ići u Gradinu i u Republiku Srpsku, ali ne i u Hrvatsku.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana