СПЦ:Неосноване и злонамјерне оптужбе из Приштине

Срна
СПЦ:Неосноване и злонамјерне оптужбе из Приштине

БЕОГРАД - Српска православна црква (СПЦ) саопштила је да су медијске објаве о крајње неоснованим и злонамјерним оптужбама минорне приштинске (не)владине организације против игумана манастира Високих Дечана Саве Јањића напад на дечанску светињу и покушај угоржавања братства манастира, те да су они понос и Цркве и своје епархије.

СПЦ је с поносом истакла да је дечански манастир са игуманом и братством током цијеле своје историје, посебно током ратних деведесетих година 20. вијека, представљао уточиште за бројне страдалнике без обзира на веру и нацију.

- Као такви они служе за понос не само својој матичној Епархији рашко-призренској него читавој Цркви - наводи се у саопштењу СПЦ.

СПЦ је навела да је су медијске објаве из Приштине против игумана Јањића примљене са индигнацијом и у Српској Патријаршији и у цијелој јавности.

- Јасно је да се ради о нападу на дечанску светињу и покушају угрожавања самог опстанка братства Високих Дечана, а самим тим и монаштва у осталим српским православним светињама и преосталог српског живља на Косову и Метохији - навела је СПЦ.

Манастир Високи Дечани уврштен је на листу једног од најугроженијих локалитета културног насљеђа Европе за 2021. годину, објавила је недавно организација "Европа ностра", која активно дјелује у области насљеђа више од 50 година.

Одмах потом је Савјет за заштиту људских права и слобода из Приштине затражио истрагу против Јањића због наводних "ратних злочина".

Јањић је на "Твитеру", између осталог, навео да су на његов рачун у неким косовским медијима изнесене лажи и увреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана