SPC:Neosnovane i zlonamjerne optužbe iz Prištine

Srna
SPC:Neosnovane i zlonamjerne optužbe iz Prištine

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) saopštila je da su medijske objave o krajnje neosnovanim i zlonamjernim optužbama minorne prištinske (ne)vladine organizacije protiv igumana manastira Visokih Dečana Save Janjića napad na dečansku svetinju i pokušaj ugoržavanja bratstva manastira, te da su oni ponos i Crkve i svoje eparhije.

SPC je s ponosom istakla da je dečanski manastir sa igumanom i bratstvom tokom cijele svoje istorije, posebno tokom ratnih devedesetih godina 20. vijeka, predstavljao utočište za brojne stradalnike bez obzira na veru i naciju.

- Kao takvi oni služe za ponos ne samo svojoj matičnoj Eparhiji raško-prizrenskoj nego čitavoj Crkvi - navodi se u saopštenju SPC.

SPC je navela da je su medijske objave iz Prištine protiv igumana Janjića primljene sa indignacijom i u Srpskoj Patrijaršiji i u cijeloj javnosti.

- Jasno je da se radi o napadu na dečansku svetinju i pokušaju ugrožavanja samog opstanka bratstva Visokih Dečana, a samim tim i monaštva u ostalim srpskim pravoslavnim svetinjama i preostalog srpskog življa na Kosovu i Metohiji - navela je SPC.

Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasljeđa Evrope za 2021. godinu, objavila je nedavno organizacija "Evropa nostra", koja aktivno djeluje u oblasti nasljeđa više od 50 godina.

Odmah potom je Savjet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine zatražio istragu protiv Janjića zbog navodnih "ratnih zločina".

Janjić je na "Tviteru", između ostalog, naveo da su na njegov račun u nekim kosovskim medijima iznesene laži i uvrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana