Слика “Благојвештенски сабор” привремено изложена у холу покрајинске владе

Срна
Слика “Благојвештенски сабор” привремено изложена у холу покрајинске владе

НОВИ САД - Слика “Благовјештенски сабор у Сремским Карловцима 1861” Влаха Буковца која је враћена у Србију након 29 година од крађе из Депанданса Музеја Војводине у Челареву, привремено ће бити изложена у Холу Покрајинске владе, гдје је данас уприличен свечан дочек.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин и предсједник Покрајинске владе Игор Мировић дочекали су у Новом Саду чувену слику која спада у ред непроцјењивог културног блага Србије.

Слика “Благовјештенски сабор” је захваљујући упорности надлежних служби МУП-а, из Швајцарске, гдје је завршила послије крађе из Музеја Војводине прије 29 година враћена у Србију.

Церемонија дочека уприличена је у Холу зграде Покрајинске владе, гдје је Вулин истакао да слика осим умјетничке има још већу културно-историјску вриједност за српски народ у цјелини.

“Слика је сећање на једну храбру и историјску генерацију Срба, чијим радом је настављена наша борба за уједињење. Они су били део процеса који се никавом силом, па ни саме Аустроугарске није могао зауставити, а то је процес уједињења српског народа”, навео је он новинарима, послије постављања слике у Холу Покрајинске владе гдје ће једно вријеме привремено бити изложена.

Мировић је навео да су на слици српски великани тог времена који су се борили за осамостаљење Срба унутар Аустроугарске монархије, као на примјер патријарх Рајачић, Светозар Милетић.

“Ту су и бројни други великани српске Војводине, њих 82 на великом скупу 1861. године одржаном у Сремским Карловцима. Сви они носили су идеју јединства, идеју заједништва, као и ону идеју која је крунисана 1918. године присаједињења Војводине Краљевини Србији”, навео је Мировић.

Директор Музеја Војводине Тијана Палковљевић Бугарски, које је подсјетила да је слика украдена 1993. године из депаданса тог музеја у војвођанском мјесту Челареву, као и да има несагледиву умјетничку, културну и историјску вриједност.

Слика “Благовештенски сабор у Сремским Карловцима 1861” својеврсно је свједочанство о борби српског народа за самосталност и јединство.

Буковац је насликао 1901. године, по аутентичној литографији, претечи данашње фотографије.

Та слика ускоро ће бити враћена у Музеј Војводине из ког је украдена прије 29 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана