Slika “Blagojveštenski sabor” privremeno izložena u holu pokrajinske vlade

Srna
Slika “Blagojveštenski sabor” privremeno izložena u holu pokrajinske vlade

NOVI SAD - Slika “Blagovještenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861” Vlaha Bukovca koja je vraćena u Srbiju nakon 29 godina od krađe iz Depandansa Muzeja Vojvodine u Čelarevu, privremeno će biti izložena u Holu Pokrajinske vlade, gdje je danas upriličen svečan doček.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović dočekali su u Novom Sadu čuvenu sliku koja spada u red neprocjenjivog kulturnog blaga Srbije.

Slika “Blagovještenski sabor” je zahvaljujući upornosti nadležnih službi MUP-a, iz Švajcarske, gdje je završila poslije krađe iz Muzeja Vojvodine prije 29 godina vraćena u Srbiju.

Ceremonija dočeka upriličena je u Holu zgrade Pokrajinske vlade, gdje je Vulin istakao da slika osim umjetničke ima još veću kulturno-istorijsku vrijednost za srpski narod u cjelini.

“Slika je sećanje na jednu hrabru i istorijsku generaciju Srba, čijim radom je nastavljena naša borba za ujedinjenje. Oni su bili deo procesa koji se nikavom silom, pa ni same Austrougarske nije mogao zaustaviti, a to je proces ujedinjenja srpskog naroda”, naveo je on novinarima, poslije postavljanja slike u Holu Pokrajinske vlade gdje će jedno vrijeme privremeno biti izložena.

Mirović je naveo da su na slici srpski velikani tog vremena koji su se borili za osamostaljenje Srba unutar Austrougarske monarhije, kao na primjer patrijarh Rajačić, Svetozar Miletić.

“Tu su i brojni drugi velikani srpske Vojvodine, njih 82 na velikom skupu 1861. godine održanom u Sremskim Karlovcima. Svi oni nosili su ideju jedinstva, ideju zajedništva, kao i onu ideju koja je krunisana 1918. godine prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji”, naveo je Mirović.

Direktor Muzeja Vojvodine Tijana Palkovljević Bugarski, koje je podsjetila da je slika ukradena 1993. godine iz depadansa tog muzeja u vojvođanskom mjestu Čelarevu, kao i da ima nesagledivu umjetničku, kulturnu i istorijsku vrijednost.

Slika “Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861” svojevrsno je svjedočanstvo o borbi srpskog naroda za samostalnost i jedinstvo.

Bukovac je naslikao 1901. godine, po autentičnoj litografiji, preteči današnje fotografije.

Ta slika uskoro će biti vraćena u Muzej Vojvodine iz kog je ukradena prije 29 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana