Селаковић: Србија остаје вјерна пријатељству са Русијом

Срна
Селаковић: Србија остаје вјерна пријатељству са Русијом

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је да су притисци на Србију због њених односа са Русијом увијек на агенди западних партнера, али да она остаје вјерна пријатељству са Руском Федерацијом и њеним народом.

Послије састанка са руским министром спољних послова Сергејом Лавровом, Селаковић је указао да двије земље отворено и искрено разговарају и гледају како једна другој да помогну.

"Кад је реч о притисцима, они увек постоје. Питање наших односа са Руском Федерацијом јесте увек једно од питања на агенди с нашим западним партнерима. Али ми имамо јасну позицију коју не мењамо. Једина смо држава у том делу Европе која остаје верна и доследна тој позицији", нагласио је Селаковић.

Он је додао да постоје ствари које су унутрашња питања Русије и да се Београд у то не мијеша.

Селаковић је још једном захвалио Министарству спољних послова Русије и Лаврову за несебичну, континуирану и принципијелну подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије и пружању подршке на рјешавању питања Косова и Метохије дијалогом.

Он је обавијестио Лаврова да Приштина и даље није спровела нити је почела да спроводи једину обавезу из Бриселског споразума, а то је формирање заједнице српских општина /ЗСО/.

Селаковић је захвалио Русији и за помоћ у условима пандемије и кроз активност руских АБХО јединица у Србији, те кроз испоруку, а сада и покретање производње вакцина "спутњик ве" у Србији.

Према његовим ријечима, на састанку с Лавровом разговарано је и о економској сарадњи, као и о ратификацији споразума о Евроазијској економској унији, који треба да ратификује још Јерменија да би почео да се спроводи.

Селаковић је посјетио и катедрални саборни храм Христа Спаситеља у Москви, саборну цркву Руске православне цркве.

Храм, који се налази недалеко од московског Кремља, а који је освештан 1883. године, првобитно је подигнут у част побједе руског народа над Наполеоном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана