Selaković: Srbija ostaje vjerna prijateljstvu sa Rusijom

Srna
Selaković: Srbija ostaje vjerna prijateljstvu sa Rusijom

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da su pritisci na Srbiju zbog njenih odnosa sa Rusijom uvijek na agendi zapadnih partnera, ali da ona ostaje vjerna prijateljstvu sa Ruskom Federacijom i njenim narodom.

Poslije sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, Selaković je ukazao da dvije zemlje otvoreno i iskreno razgovaraju i gledaju kako jedna drugoj da pomognu.

"Kad je reč o pritiscima, oni uvek postoje. Pitanje naših odnosa sa Ruskom Federacijom jeste uvek jedno od pitanja na agendi s našim zapadnim partnerima. Ali mi imamo jasnu poziciju koju ne menjamo. Jedina smo država u tom delu Evrope koja ostaje verna i dosledna toj poziciji", naglasio je Selaković.

On je dodao da postoje stvari koje su unutrašnja pitanja Rusije i da se Beograd u to ne miješa.

Selaković je još jednom zahvalio Ministarstvu spoljnih poslova Rusije i Lavrovu za nesebičnu, kontinuiranu i principijelnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i pružanju podrške na rješavanju pitanja Kosova i Metohije dijalogom.

On je obavijestio Lavrova da Priština i dalje nije sprovela niti je počela da sprovodi jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje zajednice srpskih opština /ZSO/.

Selaković je zahvalio Rusiji i za pomoć u uslovima pandemije i kroz aktivnost ruskih ABHO jedinica u Srbiji, te kroz isporuku, a sada i pokretanje proizvodnje vakcina "sputnjik ve" u Srbiji.

Prema njegovim riječima, na sastanku s Lavrovom razgovarano je i o ekonomskoj saradnji, kao i o ratifikaciji sporazuma o Evroazijskoj ekonomskoj uniji, koji treba da ratifikuje još Jermenija da bi počeo da se sprovodi.

Selaković je posjetio i katedralni saborni hram Hrista Spasitelja u Moskvi, sabornu crkvu Ruske pravoslavne crkve.

Hram, koji se nalazi nedaleko od moskovskog Kremlja, a koji je osveštan 1883. godine, prvobitno je podignut u čast pobjede ruskog naroda nad Napoleonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana