Селаковић: Неумјесно је позивати се на братство, а бранити злонамјерну резолуцију

Срна
Селаковић: Неумјесно је позивати се на братство, а бранити злонамјерну резолуцију

БЕОГРАД - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је да је неумјесно да се Министарство вањских послова Црне Горе позива на пријатељство и братство грађана Црне Горе и Србије, а онда износи одбрану документа о Сребреници чија се злонамјерност према српском народу не може оповргнути никаквим накнадним читањима и објашњењима.

Он је нагласио да је лицемјеран и циничан тон саопштења овог министарства Црне Горе у којем се изражава чуђење због реакције српске јавности на доношење резолуције о Сребреници у Парламенту у Подгорици 17. јуна.

Селаковић је нагласио да ће Министарство спољних послова Србије настојати да доприноси изградњи добросусједских односа, јачању угледа Србије и водити бригу о припадницима српског народа, гдје год да живе, "али није, нити ће бити џак за ударање и нијема и непомична мета за упућивање неоснованих и неодрживих критика на рачун Србије и српског народа".

Према његовим ријечима, придике црногорског министарства на рачун српских медија и представника власти, због тога што су раскринкали праве намјере доносилаца Резолуције о Сребреници и што садржај тог документа природно не доживљавају као "пружену руку пријатељства", плод су озбиљне политичке хипокризије, и немају никакве везе се Србијом, већ само са унутрашњим проблемима Црне Горе, у које се Србија није мијешала, нити ће се мијешати.

Он је још једном одлучно одбацио и осудио наводе појединих црногорских политичара о мијешањима Србије у унутрашње ствари Црне Горе, јер, како је рекао није Србија на примјер признала Боку као независну државу, а Подгорица јесте Косово, нити је Србија доносила резолуције о Црној Гори.

"Није Србија, за разлику од Црне Горе, слала своје представнике на манифестације којима се глорификује убијање и протеривање Црногораца, а Подгорица је имала свог представника у Книну на прослави догађаја који је несумњиво највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата", навео је он.

Селаковић је рекао да је заклањање Министарства вањских послова
Црне Горе иза фраза о непостојању колективне одговорности за злочине апсурдно, јер црногорски парламент није персонализовао своју осуду догађаја у Сребреници, чиме је, иако се тврди супротно, недвосмислено покушао да стигматизује читав српски народ, саопштило је Министарство спољних послова.

"Све речи о братству и пријатељству, о историјској блискости и савезништвима, које наводи Министарство вањских послова Црне Горе губе на значају када се суоче са конкретним делима, а побројао сам само нека од њих", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана