Ружић: Систем није заказао по питању вршњачког насиља према Кости К.

Танјуг
Ружић: Систем није заказао по питању вршњачког насиља према Кости К.

БЕОГРАД - Министар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да систем није заказао по питању вршњачког насиља према Кости К. (13), који је данас у основној школи “ Владислав Рибникар” на Врачару отворио паљбу на ђаке и особље и том приликом убио девет, а ранио седам особа.

-Што се тиче наводног вршњачког насиља, које је у неком претходном периоду извршено над овим, нажалост, виновником овог трагичног догађаја, систем ни тада није заказао, постоје налази и дечије клинике Тиршова и центра за социјани рад, ради се о расекотини на усни до које је дошло у школи глуме која иначе није у систему просвете, дакле у приватној школи глуме - рекао је Ружић. На питање новинара како је “западни модел понашања” довео до инцидента, Ружић је навео да сваки модел има позитивне и негативне стране.

-Уђите сами на интернет и погледајте последњих шест месеци колико је било сличних догађаја у друштвима који су промотери, за нас, а и за мене лично, негативних вредности - навео је Ружић.

Он је додао да је “важно да као систем, друштво и држава направимо заокрет и сагледамо у којим друштвима постоје слични случајеви, а у којима до тога не долази”.

Министарка здравља Даница Грујичић је рекла да ће оставити избор дjеци и родитељима да се јаве у Институт за ментално здравље уколико им је потребна стручна помоћ.

-Наравно велика је одговорност на педагозима и психолозима који раде у школи. Влада Србије и Министарство здравља ради интезивно на томе да се писхолози врате и у домове здравља, посебно у педијатријске службе домова здравља - рекла је Грујичић на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије.

Грујичић је додала да је време да се формирају тимови у којима ће дефектолози радити на раном откривању проблема код дjеце.

-Не мора да значи да је неко ментално оштећен ако тражи помоћ за неки поступак, за нешто што се десило у породици, али верујте ни као систем, ни као друштво нисмо ништа урадили уколико се не промене односи у породици који морају бити пуни поштовања и према оцу и према мајци - навела ја Грујичић.

Начелник ПУ за град Београд Веселин Милић је рекао да полиција није у могућности да квалификује кривично дјело које је данас извршено, јер ће то радити надлежно тужилаштво.

-Ради се о детету које по изјави директора и наставничког особља узоран ђак и узоран друг и ради се о лицу које нема никакве уочене менталне, нити било какве друге емоцијалне проблеме који би указивали на овакво зло - закључио је Милић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана