Ružić: Sistem nije zakazao po pitanju vršnjačkog nasilja prema Kosti K.

Tanjug
Ružić: Sistem nije zakazao po pitanju vršnjačkog nasilja prema Kosti K.

BEOGRAD - Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da sistem nije zakazao po pitanju vršnjačkog nasilja prema Kosti K. (13), koji je danas u osnovnoj školi “ Vladislav Ribnikar” na Vračaru otvorio paljbu na đake i osoblje i tom prilikom ubio devet, a ranio sedam osoba.

-Što se tiče navodnog vršnjačkog nasilja, koje je u nekom prethodnom periodu izvršeno nad ovim, nažalost, vinovnikom ovog tragičnog događaja, sistem ni tada nije zakazao, postoje nalazi i dečije klinike Tiršova i centra za socijani rad, radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u školi glume koja inače nije u sistemu prosvete, dakle u privatnoj školi glume - rekao je Ružić. Na pitanje novinara kako je “zapadni model ponašanja” doveo do incidenta, Ružić je naveo da svaki model ima pozitivne i negativne strane.

-Uđite sami na internet i pogledajte poslednjih šest meseci koliko je bilo sličnih događaja u društvima koji su promoteri, za nas, a i za mene lično, negativnih vrednosti - naveo je Ružić.

On je dodao da je “važno da kao sistem, društvo i država napravimo zaokret i sagledamo u kojim društvima postoje slični slučajevi, a u kojima do toga ne dolazi”.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je rekla da će ostaviti izbor djeci i roditeljima da se jave u Institut za mentalno zdravlje ukoliko im je potrebna stručna pomoć.

-Naravno velika je odgovornost na pedagozima i psiholozima koji rade u školi. Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja radi intezivno na tome da se pisholozi vrate i u domove zdravlja, posebno u pedijatrijske službe domova zdravlja - rekla je Grujičić na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Grujičić je dodala da je vreme da se formiraju timovi u kojima će defektolozi raditi na ranom otkrivanju problema kod djece.

-Ne mora da znači da je neko mentalno oštećen ako traži pomoć za neki postupak, za nešto što se desilo u porodici, ali verujte ni kao sistem, ni kao društvo nismo ništa uradili ukoliko se ne promene odnosi u porodici koji moraju biti puni poštovanja i prema ocu i prema majci - navela ja Grujičić.

Načelnik PU za grad Beograd Veselin Milić je rekao da policija nije u mogućnosti da kvalifikuje krivično djelo koje je danas izvršeno, jer će to raditi nadležno tužilaštvo.

-Radi se o detetu koje po izjavi direktora i nastavničkog osoblja uzoran đak i uzoran drug i radi se o licu koje nema nikakve uočene mentalne, niti bilo kakve druge emocijalne probleme koji bi ukazivali na ovakvo zlo - zaključio je Milić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana